Policejním detektivům se podařilo rozbít čtyřčlenný gang, který kradl v Praze a Středních Čechách vozidla výhradně z Francie. Ty rozebíral na díly a rozprodával, kde se dalo. Když se ale čísla ukradených vozidel začala rychle zvyšovat, případ si převzali detektivové. Netrvalo jim dlouho, aby si na partičku „posvítili“ a zatkli všechny její členy.   

Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře. Jeden z mužů nejprve vyhlédl zaparkované vozidlo na ulici, rozbil u něj okno a přes spínací skříňku, kterou poškodil, ho nastartoval a odjel s ním. Vozidlo pak skončilo na pozemku rodinného domu ve Středních Čechách, kde ho ostatní z mužů rozebrali a rozprodali na náhradní díly. Části, které se rozprodat nepodařilo, končily ve sběrných surovinách.

Škoda desítky milionů

Na konci září byli zadrženi čtyři muži ve věku od 24 do 49 let. Zadržet jednoho z nich musela i zásahová jednotka, protože byl ozbrojený. To se potvrdilo při domovních prohlídkách, kde byly zajištěny dvě nelegálně držené zbraně.

V tuto chvíli mají detektivové zadokumentováno celkem jedenáct takto odcizených vozidel se škodou dosahující téměř pět milionů korun. Je tedy jasné, že škoda za všechna vozidla bude dosahovat až několika desítek milionů.

V souvislosti s tímto případem detektivové zahájili trestní stíhání s jedním mužem pro trestný čin krádež a poškození cizí věci, za což vzhledem k výši způsobené škody hrozí až osm let vězení. S ostatními třemi muži trestní stíhání zatím zahájeno nebylo, ale podle policie by k tomu mělo dojít v nejbližší době.

Fotogalerie
9 fotografií