„V první řadě bych chtěl uvést na pravou míru nepravdivé informace, které kolovaly v minulých dnech v médiích. Maminka byla terčem zákeřného a zbabělého útoku zezadu, kterému nemohla nijak zabránit či ho ovlivnit,“ napsal syn zavražděné Hany H. v úvodu dopisu, který poslal do redakce TV NOVA. 

„Jakákoliv informace o předchozí hádce či provokaci je tedy naprostou hloupostí, což bylo všem, kteří ji znali, okamžitě jasné, jelikož se jednalo o nejhodnějšího a nejlaskavějšího člověka, který žil pro svou rodinu a přátele a bez váhání by se rozdal i na vlastní úkor,“ dále v dopise uvedl.

Za vraždu nemůže jen vražedkyně!

„Kromě té ohavné 'osoby', která tento čin spáchala a která, jak doufá celá rodina, již nespatří světlo světa jinak než přes mříže, nese naprosto stejnou vinu i osoba odpovědná za to, že toto mohlo svévolně chodit po ulici,“ naráží v této části dopisu syn zavražděné Hany H. na to, že vražedkyni propustili ten den, kdy k tragédii došlo, z Psychiatrické nemocnice Bohnice. 

Potyčka v obchodní domě na Andělu skončila tragicky. Jedna žena druhou zabila.
Autor: Zbyněk Pecák

Věděli, že zabije, nikdo nic nědělal, řekl syn oběti

„Když jsem viděl v televizi vyjádření vedení oddělení i celé nemocnice, můžu si jen myslet o tom, jak mají někteří lidé silný žaludek. Primář odpovědného oddělení se samolibým výrazem ve tváři tvrdil, že je normální a běžné někoho s takovou diagnózou propustit, a to i přes to, že tato osoba podle informací opakovaně uváděla, co několik dní nazpět provedla, za jakým účelem, a sama téměř prosila, aby byla hospitalizována, jinak někoho zabije. Když vám pak tento lékař propuštění odůvodní tím, že v minulosti lhala, proto tedy nelze věřit tomu, co říká, tak i přirovnání o špatném vtipu je málo,“ popsal syn oběti, kde vidí chybu.

Systém nestojí za nic

„Ze stejného důvodu také absolutně nechápu bagatelizování jejího agresivního chování s omluvou, že agresivně se někdy chová každý a není ho kvůli tomu třeba zavírat. Pokud kontrolní orgány oznámí, že se nejedná o selhání jedince či instituce, vyšetřovací komise neshledá pochybení a bude výše uvedené vysvětlení lékaře dostačující (podle toho, co jsem se dočetl v rozhovoru s jedním ze členů kontrolní komise, který se již teď vyjádřil ve smyslu: 'No, tak se stalo, nedělejme z toho vědu, vždyť zemřel jen jeden člověk. Pojďme dál!', pravděpodobně vysvětlení dostačující bude), pak nestojí za nic systém,“ podělil se o názor.

„A to i v případě, že se zjistí pochybení v informování ze strany policie. Protože pokud je tomu skutečně tak, že lékař i přes veškeré informace, které měl, potřeboval, aby tato osoba namísto mluvení o vraždě, vraždu přímo spáchala, k tomu, aby konal, tak toto pokládám za hanebnost a celou tuto nemocnici za naprosto zbytečnou,” řekl.

 Výsměch

„Chtěl bych věřit tomu, že se vyšetřováním nalezne osoba odpovědná za to, že se něco podobného mohlo pohybovat mezi normálními lidmi, ale považuji to vzhledem k tomu, jak to u nás chodí za velmi nepravděpodobné. To samé platí i pro budoucí trest pro samotnou vražedkyni. Zákonná trestní sazba, která jí hrozí, se nedá nazvat snad ani výsměchem,“ uvedl syn zavražděné Hany H.

Bezpečnost lidí na poslední místě

„Ale co byste chtěli ve společnosti, která se víc zajímá o pohodlí kriminálníků, úchylů a feťáků než o bezpečí běžných lidí. Kam si myslíte, že společnost, pro kterou jsou přednější 'práva' spodiny než bezpečí obyvatel se společenskou hodnotou, dospěje? Ne, my se tu radši poplácáme po zádech a řekneme si, jak je fajn, že u nás jezdí dvakrát týdně kontrola, jestli nemají vězni moc tvrdé polštáře, jestli nejsou na oknech pasťáku moc hustě mříže, případně jestli policisté při sebeobraně proti totálně zfetovanému, této osobě nezatykali,“ napsal na konci dopisu.

Vše informace a články o vraždě v Tesku najdete zde>>>

Fotogalerie
29 fotografií