Trest si má Martin P. odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Čin spáchal velmi surovým způsobem. Přitížilo mu, že před soudem nestojí poprvé. Polehčující okolnosti u něho jsou ty, že se k činu přiznal a projevil lítost,“ uvedl soudce Martin Kantor.

Bodal noži a sekal mačetou

Vražda se stala loni v srpnu v lesíku ve čtvrti Roudná naproti vjezdu do Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně. Martin P. se tady pohádal kvůli hospodaření s penězi s kamarádem Martinem S. (†45). Rozsekal ho mačetou a pobodal noži.

„Šlo o dva nože s čepelí dlouhou 9,5 a 13 cm. Ostří mačety bylo 43,5 cm. Martinu S. zasadil celkem 33 ran, z toho 29 sečných, a 4 bodné. Ty směřovaly do hrudníku. Rány mačetou směřoval na krk a hlavu,“ řekla státní zástupkyně Věra Brázdová.

„Útok trval delší dobu, několik minut. U poškozeného vyvolával velkou bolest a hodně intenzivní strach z bezprostředního ohrožení života. Umíral několik minut poté, co mu obžalovaný mačetou přesekl krční žíly a tepny,“ dodala Brázdová.

Udal se policii

Martin P. se po vraždě šel sám udat. „Dostavil se na Městské ředitelství Plzeň. Policisté se ihned vydali na místo, kde mělo k činu dojít, aby řádně prověřili oznámení,“ uvedla policejní mluvčí Marketá Fialová. Strážci zákona zjistili, že uvnitř jednoho ze tří stanů leží tělo bez známek života.

„Protože vzniklo důvodné podezření, že mohlo dojít k násilnému trestnému činu, kterého se měl dopustit muž, jenž jim případ sám nahlásil, tak ho na místě zadrželi,“ upřesnila Fialová. Martin P. tehdy nadýchal 1,8 promile alkoholu a v těle měl také prášky, které před tím spolykal.

Nic si prý nepamatuje

„Nic si nepamatuji. Mám okno. Vím jen, že když jsem nakoukl do stanu, Martin tam ležel a všude byla spousta krve. Zděsil jsem se. Je mi to líto, co jsem udělal, lituji toho,“ řekl u soudu Martin P. Rozsudek není pravomocný, odsouzený se na místě odvolal. O jeho osudu tak bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Fotogalerie
9 fotografií