Bouračka, při které tuhne krev v žilách, se stala koncem května u Velkého Boru na Klatovsku. Jakub a Robin si plnili klukovský sen o tom, že na mašinách projedou celou republiku. Jejich cesta ale skončila, když je v zatáčce smetla bílá fabie.

Oba motorkáři byli zranění, Jakub ale stále vše točil. Měl strach, že se řidič bude snažit vyhnout odpovědnosti. „Kamarád ležel v příkopě, bál jsem se, že to hovado (řidič - pozn. red.) je ožralé a chce utéct,“ popsal Kuba.

Jak motorkáři, tak řidič fabie skončili v nemocnici. Video z nehody pověsil Robin na YouTube, záběry všemi otřásly. Policie teď ale případ odložila. Řidič fabie je totiž nemocný, údajně trpí epilepsií a o řidičák loni na jaře přišel.

„Muž nebyl schopen bezpečně ovládat vozidlo kvůli nastalému zdravotnímu stavu a není zodpovědný za vznik a následky dopravní nehody,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Nemocný řidič měl kolizi už krátce před tím, než srazil oba motorkáře. „V obci Velký Bor dvakrát narazil přední částí vozidla do zadní části Fordu Focus, se kterým jel řidič před ním. Následně jej předjel a za obcí vjel s vozidlem v pravotočivé zatáčce do protisměru,“ popsala Ladmanová, co tragédii předcházelo.

V Německu mu řidičák vrátili

Policejní mluvčí zároveň uvedla, že muž dlouhodobě žije v zahraničí, podle informací Blesk.cz v sousedním Německu. Tam si udělal i druhý řidičák, o který před rokem taky v Čechách přišel. Pak mu jej ale na základě lékařského vyšetření vrátili! Řídit tak může v zahraničí. V Česku za volant nesmí, i kdyby měl řidičáků z okolních států několik, u nás pozbyl zdravotní způsobilost a řídit tak nesmí.

Za jízdu bez papírů ho ale u nás čeká maximálně pokuta. „Věc jsme předali správnímu orgánu, protože podezřelý řídil vozidlo na území republiky bez platného řidičského oprávnění,“ dodala Ladmanová.

Prokletá silnice

Silnice mezi Velkým Borem a Defurovými Lažany na Klatovsku je místem, kde se odehrálo několik tragických dopravních nehod.  

Letos v červenci tady na rovném úseku vyjel ze silnice vůz Hyundai i20 a narazil do stromu. Ve voze cestovala babička (76) s vnučkou (14). Obě skončily zraněné v strakonické nemocnici. Seniorka po několika hodinách zemřela.

Loni koncem července na mokré silnici nezvládla BMW Ukrajinka Mariia V. (27) a srazila se s protijedoucím peugeotem. V něm zemřeli rodiče (†42 a †43) čtyř dětí, nejmladší vymodlená dcerka (3) skončila těžce zraněná v nemocnici. Řidička dostala v červnu u klatovského soudu podmínku.

Před třemi lety v červnu tam zase přišla o mámu Esterka (15). Žena, která vezla dceru do školy, předjížděla stroj silničářů. Dostala smyk, vylétla ze silnice a narazila do stromu. Žena na místě zemřela, z dívenky se stal sirotek. Její táta totiž zemřel krátce po jejím narození při tragické nehodě u nedalekých Katovic.

Fotogalerie
21 fotografií