Od začátku roku do konce července se v kraji stalo 2 021 dopravních nehod. O život při nich přišlo 34 osob, 45 jich utrpělo těžká a 1 008 lehká zranění. „Ve srovnání s loňským rokem je to o 133 dopravních nehod více a o 13 se zvýšil, bohužel, i počet usmrcených. Alkohol byl zjištěný u 173 viníků, nejčastěji u řidičů motorových vozidel, ve 27 případech u cyklistů a chodci byli jako viníci ve dvou případech," uvedl šéf krajských dopravních policistů Vladimír Toman.

Právě kvůli velkému počtu viníků nehod, kteří před jízdou pili alkohol, se rozjíždí masivní preventivní kampaň s názvem »Piješ. Řídíš. Zabíjíš.« Má poukázat na rizika spojená s konzumací alkoholu v dopravě a působit na všechny, aby se vyvarovali řízení pod vlivem alkoholu. „Podle mého přispěje ke snížení fatálních následků nehod," uvedl krajský šéf policie Pavel Krákora.

 „Počty nehod v Plzni, při nichž byl řidič pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, jsou vysoké a mám obavu, že v budoucnu se to bude ještě stupňovat. To nechceme, proto musíme více řešit prevenci, například právě i touto masivní informační kampaní,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

„Projekt bude doprovázený rozhlasovými spoty na vybraných rádiových stanicích a také formou city lightů a plakátů, se kterými se bude moci veřejnost seznámit na vybraných autobusových zastávkách, v některých obchodních centrech, autoškolách či benzinových čerpacích stanicích,“ dodala policejní mluvčí Pavla Burešová. S tím, že všichni věří, že kampaň přispěje k tomu, aby se na silnicích Plzeňského kraje jezdilo bezpečněji.

VIDEO: Opilý řidič narazil v Plzni do stromu, spolujezdec nepřežil.