Chlapeček je v péči neonatologů plzeňské fakultní nemocnice. „Podařilo se u něj stabilizovat funkce plic a krevní oběh, přesto ale jeho celkový zdravotní stav zůstává i nadále velmi vážný,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Dítě, odložené v neděli v šest ráno dopoledne do plzeňského babyboxu, mělo na těle podlitiny a jeho stav byl kritický. Případ si převzali kriminalisté. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení, i nadále prověřujeme všechny okolnosti případu,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Fialová.

 

Jen tři hodiny po Pavlovi skončil v plzeňském babyboxu jiný chlapec, Luděk. Ten dostal jméno podle manažera polikliniky Luďka Reisera. „Pavlíka jsem pojmenoval podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.  

Spekulovalo se, že chlapci jsou dvojčata. To však podle odborníků není příliš pravděpodobné. „Odborníci neonatologického oddělení odhadují, že sourozenci nejsou. Hlavním kritériem je stav pupečníkového pahýlu a u každého dítěte byl jinak zaschlý, k porodům tedy došlo v rozmezí několika hodin,“ uvedla Levorová s tím, že vše se ale ještě bude zjišťovat speciálními metodami, stoprocentní jistota tak zatím není.

Luděk je letos desátým dítětem odloženým u nás do babyboxu. V Plzeňském kraji pak pátým dítětem a třetím chlapcem od zprovoznění babyboxu v roce 2011.

 

Fotogalerie
11 fotografií