Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malý bojovník (†5) dostal nové srdce: Měsíc po propuštění umřel

Autor: haj - 
24. července 2017
06:30

Byl to neskutečný bojovník, nakonec ale bohužel bitvu o život prohrál. Statečný chlapeček Ari Schultz (†5) se narodil s vážnou srdeční vadou, ale letos v březnu mu bylo konečně transplantováno srdíčko nové. Překonal i dvoutýdenní kóma, jenže v pátek večer zemřel. Jen měsíc pro propuštění z nemocnice.

Ari měl problémy ještě dříve, než vůbec přišel na svět. Lékaři při ultrazvukovém vyšetření maminky Ericy Schultz v 18. týdnu těhotenství zjistili, že srdce plodu není na levé straně správně vyvinuté (syndrom hypoplastického levého srdce) a dítě trpí také aortální stenózou čili zúžením srdeční chlopně.

Ještě v děloze tak miminku úspěšně provedli dvě náročné operace, při nichž se podařilo z dvoukomorového srdéčka udělat čtyřkomorové. Díky tomu se mohl Ari narodit a přežít. I když mu nemoc komplikovala život a čekaly ho další zákroky, chlapeček dělal své rodině jen radost. Miloval prý své sourozence, Harryho Pottera a hlavně baseball, v němž fandil týmu Red Sox.

Ari ale potřeboval nové srdce a doktorům se letos v březnu konečně podařilo najít vhodného dárce. Po 211 dlouhých dnech, kdy rodina čekala na zařazení do seznamu. Chlapcův tatínek Mike synkovi dobrou zprávu sdělil a rozhodl se natočit jeho reakci. Video, které nahrál na internet, se okamžitě stalo virálním hitem.

Mike se v něm Ariho ptá, zda by chtěl jít na zápas Red Sox. Také mu říká, že s novým srdcem by to šlo. Následně odhalí, že doktoři našli dokonalou shodu, načež dítě nevěřícně vykulí nevinná očka. „Oni ho našli?“ ptá se nadšeně klučina, kterému nové srdce transplantovali 3. března tohoto roku. Přesně v 23:32 pak orgán začal v jeho hrudníčku bít, napsala rodina na svém webu Echo of Hope.

Ariho ovšem čekaly další komplikace, když náhle upadl do kómatu. Po dvou týdnech se naštěstí probudil a brzy poté se začal těšit, že ho už co nevidět pustí z nemocnice a on bude hrát baseball a trénovat golfový švih. Před měsícem se pak malý hrdina konečně dočkal a mohl jít domů.

Všem se zdálo, že už je dobojováno a Ari a jeho nejbližší se dočkali šťastného konce. Bohužel tomu tak ale nebylo. Ve čtvrtek okolo čtyř ráno Schulzovi zjistili, že má dítě záchvat. Okamžitě zavolali záchranku, která dítě neprodleně převezla do Bostonské dětské nemocnice. Ari byl napojen na přístroje, které ho měly držet při životě. „Nevíme, co bude dál,“ přiznal otec v příspěvku na Facebooku.

O pár hodin později pětiletý Ari zemřel. Podle vyjádření rodiny jeho odchod z tohoto světa proběhl v klidu. Navíc v posledních momentech dítě poslouchalo zápas Red Sox.

 

bobou ( 24. července 2017 11:41 )

Tak si říkám co ten chlapeček měl za život? Ještě ani nenarozený a již prodělal 2 operace. Pak do konce svého krátkého života strávil po nemocnicích. A jestli je ten dědula jeho tatínek, pak se ani nedivím. Takhle to pak dopadá když starouškové plodí děti... Lékaři stále dávají novou naději, ale nejsou všemocní R.I.P.

Zobrazit celou diskusi