Složení kompostu schválila i správa šumavského parku. „Nesmí například obsahovat zárodky rostlin, které do zdejší oblasti nepatří,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík s tím, že jde o trávu posekanou v loňském roce na železnorudských loukách.

Kompost rozhrnovali v prostoru sjezdovky Spodní Šance pracovníci areálu ručně, nakonec vše udusal malý bagr. Plocha o rozloze 1000 metrů čtverečních se nebude ničím osívat, přirozeně zaroste ze semen rostlin, které hmota obsahuje.

Potřebujeme vědět, co to udělá do zimy. Zda se vytvoří pevný podklad v podobně travnatého koberce,“ vysvětlil Kasík s tím, že kompostu celkem na trati rozhrnuli na 50 tun.

Vyrovnání sjezdovek přinese kromě zpevnění povrchu a zachování místní flóry i nižší spotřebu technického sněhu v zimě. „Když nenapadne přírodní, tak spotřebujeme o hodně menší množství technického sněhu na úpravu sjezdových tratí. Ušetříme tím samozřejmě vodu i elektrickou energii,“ dodal Kasík. Postupně by se pokrytí kompostem měly dočkat všechny tratě v areálu.

Fotogalerie
3 fotografie