Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vegetariáni, pozor: Zelenina slyší, když ji jíte, a brání se, tvrdí vědci

Autor: bk - 
9. dubna 2017
19:38

Řadíte se mezi vegetariány či vegany a rádi si pochtnáváte na salátech? Pak vás bude možná šokovat informace, že i zelenina vnímá to, když ji člověk jí. Nedávná studie z americké univerity zjistila, že rostliny „slyší“ a jsou schopné reagovat na zvuky žvýkání a vytvořit tak potřebné obranné látky. 

Mezi největší nepřátele rostlin patří bezesporu housenky, které si na nich rády pochutnávají. Vědkyně Heidi Appel a její kolega Rex Cocroft z university Misoury proto pomocí speciálního laserového mikrofonu zaznamenali vibrace a zvuky housenky, která právě jejich testovaný list okusovala. Poté naměřené vibrace pouštěli jedné skupině rostlin, zatímco druhé pouštěli ticho. Výsledky ukázaly, že rostliny na housenčino „chroupání“ opravdu reagují  a brání se zvýšenou produkcí oleje hořčičného, jímž svého plazícího protivníka odpuzují.

Heidi Appel však uvádí, že rostlina rozhodně nereaguje na všechny zvuky a vibrace, které zaznamená. Například ty způsobené větrem či hmyzem ji ponechají úplně v klidu. To znamená, že rostliny nejenže „slyší“, ale dokáží i rozpoznat zdroj oné vibrace.

Zemědělci mohou nyní jásat. Za použití poznatků z výzkumu, jenž byl publikován v magazínu Oecologia, se tak může rozvinout boj proti všem rostlinným škůdcům. 

Pražský hrad rozkvetl: Ve skleníku je tisíc nádherných rostlin

Video  Pražský hrad rozkvetl: Ve skleníku je tisíc nádherných rostlin  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

wooligan ( 10. dubna 2017 08:36 )

vegouši a máte po ptá*kách...

europa ( 10. dubna 2017 07:00 )

romiscorpionxy ( 9. dubna 2017 22:57 )

 Pouštěli ticho!?! Zajímavé. Možná by stačilo nepouštět nic, vyšlo by to levněji.

djaba ( 9. dubna 2017 22:10 )

Irostliny mají svou duši , což jste nezporozovali ,že u stromů taje sníh dříve .

xmarek ( 9. dubna 2017 21:32 )

Ona zelenina je někdy mnohem chytřejší než ti co věří podobným SorryJako: https://goo.gl/iKiiV3 blábolům. Ale na druhé straně někdo ty nahoře (skrze média) živit musí, takže je to vlastně dobře. A o to legračnější bude vidět ty vyjevené a hladové pysky.

Zobrazit celou diskusi