Pokoj vznikl především pro seniory, jako je například Marie Honová (84), která má neurologické potíže spojené s výpadky paměti. „Pobyt tady v pokoji ji vždy zlepší náladu. Rozmluví se tady a vybaví si hodně vzpomínek,“ řekla sestra z oddělení následné péče Lenka Holubová (53). „Paní je bývalá švadlenka. Když jsme poprvé vešly do pokoje, ihned ji upoutal šicí stroj, který tady máme,“ dodala sestra.

„Chodím sem často, cítím se tady dobře,“ potvrdila pacientka Marie Honová. „Hodně si tady čtu. Tady ty Večery pod lampou jsem ale objevila až teď, ty neznám,“ řekla s úsměvem.

Video
Video se připravuje ...

Dobový nábytek, telefon, budíky, knihy i časopisy. I stěny jsou vymalovány v retro stylu. Vítkovická nemocnice má pro své pacienty retropokoj, ve kterém se jim paměť opět probouzí! Michal Charbulák, Blesk

Stařenka se zotavuje po kolapsu

Už skoro tři měsíce sem chodí rehabilitovat po čtrnáctidenním pobytu na neurologii. Tam se dostala kvůli kolapsu. Doma jí našel syn. „Jednou večer volal a bylo mu divné, že do telefonu odpovídám jenom „ano“ nebo „ne“. Další den ráno mě našel, jak se třepu a nejsem schopná slova. Pak si pamatuju až nemocnici,“ popsala nepříjemný zážitek paní Marie.



S pacienty, jako je paní Marie, si pracovníci rehabilitace povídají a procvičují poznávací funkce mozku i pomocí poznávání předmětů a nejrůznějších naučných her.

Dříve zde byla rehabilitační místnost plicního oddělení. „Myšlenku zřídit retropokoj jsme zveřejnili na nemocničním facebooku a hned se nám ozývali lidé, kteří do něj chtěli věnovat nábytek a zařízení. Jedna paní nám darovala celou sestavu skříní,“ vylíčila Lenka Holubová.

Za jakýkoli další dar bude ráda. „Hodilo by se nám sem staré rádio, klidně nefunkční a pacienti postrádají nějaké větší nástěnné hodiny,“ uzavřela sestra.