„Zhruba 42 milionů je vyčleněno na přístroje a 20 milionů na investice nebo jejich přípravu,“ řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Finance budou směřovat ze speciálního fondu, který město zřídilo v roce 2016.

Nemocnice bude mít například nový tomograf za více než 13 milionů korun. Nahradí jedno ze dvou zařízení, které přestalo fungovat. Zdravotnické zařízení tak mělo k dispozici jen funkční tomograf z roku 2014, který byl v pavilonu radiologie. Nový tomograf bude k dispozici na centrálním příjmu. Pacienti už tak nebudou muset být kvůli vyšetření převáženi do jiné části nemocnice. Zkrátí se tak i čekací lhůty.

Další největší přístrojovou investicí bude pořízení magnetické rezonance za zhruba 29 milionů korun. Magnetická rezonance je z roku 2003 a právě jsme chtěli předejít tomu, aby se nám stalo to, co se nám stalo s CT, už tam končí servisní podpora a nejsou náhradní díly na tento přístroj,“ uvedl Uhlig. Přístroj přitom ročně provede až 6500 vyšetření.

Podle náměstka primátora Michala Mariánka zastupitelé na svém středečním jednání schválili posílení Fondu pro rozvoj nemocnice o 50 milionů korun. Od jeho založení tak do něj plynulo přes 775 milionů korun, jen v letošním roce to bylo zhruba 200 milionů korun.

„Je to solidní základ na přípravu všech investičních akcí, které nás čekají,“ míní Mariánek. Rozvoj nemocnice je naplánován do roku 2030 a bude stát zhruba 2,4 miliardy korun.

VIDEO: Profesor Vladimír Tesař z VFN v Praze o problematice ledvin.