Peníze na opravu varhan či vysušení podmáčených zdí si od kroku vlády slibuje duchovní správce kostela Panny Marie Sněžné v Rudě na Bruntálsku František Zehnal. Doufá, že kostelík z roku 1760 přiláká i více turistů.

„Ve spolupráci s biskupstvím už dokončujeme stavbu turistické ubytovny,“ řekl Zehnal. Mezi nejvzácnější artefakty z vybavení kostela patří mramorový oltář s kopií obrazu z římské baziliky Panny Marie Sněžné.

Společně s kostelem v Rudě, která spadá pod obec Tvrdkov, se národní kulturní památkou stala i křížová cesta. Podle některých odborníků patří mezi nejhezčí v Česku.

Vlastní ji obec a podle starosty Tvrdkova Jana Žédka na její vrchol ročně vystoupá až 100 tisíc lidí. „V posledních letech obec do její opravy investovala. Restaurátoři práce dokončili v roce 2013. Stály okolo šesti milionů korun,“ řekl starosta. Obec, která tehdy hospodařila s rozpočtem 2,2 milionu korun, si vzala úvěr 1,6 milionu korun.

Získání peněz na investice si slibuje i Josef Goryl, rektor poutního areálu s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně nedaleko Krnova. „Chceme se zbavit vlhkosti, opravit střechu,“ řekl.

Největší investici si podle něj ale vyžádá obnova fresek. Některé jsou přemalované, další zase špatně opravené. „V berlínském muzeu jsme našli fotografie, podle kterých by se daly fresky opravit. I ty, které zničila nevybuchlá bomba. Na konci 2. světové války proletěla střechou a stropem,“ řekl.

Naopak třetí nově prohlášená národní kulturní památka - poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie ve Frýdku - má nejnutnější opravy za sebou. Přesto je stále co vylepšovat.

Musíme opravit varhany. Další projekt by se týkal sanace krypty v podzemí kostela. Vinou vlhkosti se tam drolí zdivo, prach z cihel pak prostor znečišťuje. Pokud by se oprava podařila, mohli bychom kryptu s ostatky duchovních a poutníků zpřístupnit,“ vypočítal projektový manažer diecéze Miroslav Přikryl.

Celkem je nyní v Moravskoslezském kraji 19 národních kulturních památek. Většinou jde o nemovitosti. Jedinou movitou památkou je motorový železniční vůz Slovenská strela v Technickém muzeu Tatry Kopřivnice. V pěti případech se jedná o sakrální památky.

Ze zbývajících je veřejnosti nepřístupná jen soukromá Lískova vila v Ostravě a budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny v areálu továrny Alois Larisch v Krnově, kterou zachvátil loni 20. prosince požár. Kulturních památek evidovaných na území Moravskoslezského kraje je 2089.

Fotogalerie
12 fotografií