Zprovoznění nové trasy D pražského metra je ještě daleko, už teď je ale jasné, že na mnoha místech metropole tento projekt zcela změní „pravidla hry“. Některé lokality budou mnohem lukrativnější, než tomu dosud bylo. Jedním takovým místem je také sídliště Kamýk v Praze 12, v jehož těsném sousedství se objeví nová stanice metra „Libuš“.

Na tuto skutečnost reagovalo hned několik developerských společností, které by v Kamýku rády postavily nové obytné domy. Už v současnosti se staví podél Novodvorské, jedná se také o projektu „Zelený Kamýk“ ve Smotlachově ulici. Místo bývalých kotelen v Papírníkově a Pavlíkově ulici by se pak objevily další domy.

Mezi další z uvažovaných staveb patří také lokalita supermarketu mezi ulicemi U Kamýku a Zárubova. Tady by se mohly objevit dvě vyšší budovy, radnice Prahy 12 by tu ráda revitalizovala přilehlé parkoviště, kde by vznikla nová zeleň. „U přilehlé školky bychom rádi s developerem vyjednali vznik nové budovy s byty, které by sloužily například učitelům,“ uvedl jeden z příkladů toho, jak se radnice snaží s investory vyjednat rozšiřování občanské vybavenosti, starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Vizualizace lokality u supermarketu po úpravách
Autor: Daniel Vitouš

Petice a „tlak metra“

Některým obyvatelům zmiňovaného sídliště se nové záměry nelíbí. Vznikla proto petice, která má zhruba 2 500 podpisů. „Chápu nespokojenost některých obyvatel, ale v těchto případech je nutné jít cestou jakéhosi kompromisu. Jsem připraven uspořádat klidně i desítky schůzek obyvatel s investory, kde si všechno bude možné vyříkat,“ popsal snahu o zprostředkování komunikace mezi oběma stranami Milan Maruštík.

Tlaku, který na lokalitu Kamýku a Libuše vytvoří už zmiňovaná stanice metra, která vznikne při Novodvorské ulici, bude obtížné odolávat. Rozšiřování dopravní infrastruktury působí přirozeně městotvorně. Záleží na vyjednávání budoucích měsíců, které rozhodnou o tom, jak se ráz uváděné lokality v příštích desetiletích změní.

Podívejte se na lokalitu, které se informace týkají:

Fotogalerie
17 fotografií