Návštevníci si v den výročí vzniku Československa mohou užít i doprovodný program. „Už k takové klasice patří vyhlídka z ochozu radniční věže. K prohlédnutí za doprovodu průvodce budou taky reprezentační prostory radnice," informoval primátor Ostravy Tomáš Macura.

Technika, průmysl a věda

Další atrakce doprovodného programu budou umístěny před radnicí na Prokešově náměstí. Je to součást oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Program bude připravem pod názvem Technika, průmysl a věda. Součástí budou například pokusy se suchým ledem, ohněm, fyzikální experimenty, historické stroje, bezdrátový přenos energie pomocí Teslova generátoru či obří gyroskop, na němž si lidé vyzkoušejí 3G přetížení.

Humanoidní robot

Asi nejzajímavější bude přehlídka robotů. A doslova zlatým hřebem pak humanoidní robot, který umí zdravit, mluvit nebo podávat ruku. Robot Advee zase zvládá matematiku, fyziku a vědomosti o kraji. Zájemci si s ním mohou změřit síly v interaktivním kvízu.

Do oslav se zapojí také Ostravské muzeum. To připravilo výstavu historických fotografií a starých map. Chybět nebudou ani ukázky ze sbírek hornictví. V rámci jakési módní přehlídky pak návštěvníci uvidí historické a současné uniformy nebo pracovní obleky profesí spjaté s Ostravou.

Poselství pro budoucí generace

Představen bude i projekt Ostrava 2067. Ten je zaměřen na poselství pro budoucí generace. Kdokoliv bude chtít, může nechat v truhle vzkaz. Truhla bude otevřena za 50 let, tedy až bude Ostrava slavit 800 let. Během dne otevřených dveří ji zájemci se vzkazem do budoucnosti naleznou v obřadní síni v přízemí radnice. Program začíná ve 13 a potrvá do 18 hodin.