„Ze tří zvonů se dochovala jen roztavená hmota a několik úlomků. Naším cílem bylo vše dohledat. To se podařilo. V budoucnu by materiál mohl sloužit pro výrobu nových zvonů,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

To je podle zvonaře možné. „Je ale potřeba provést důkladnou analýzu původní slitiny. Novou pak podle toho připravit, aby se míchaly dvě stejné slitiny,“ uvedl Jan Šeda.

Jeden ze zvonů přitom pocházel ze 16. století. Na věž byl osazen v roce 1565. Když jej v roce 2001 někdo ukradl, zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili. Nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné.

Diecéze se nyní soustředí na přípravu stavby. „Zvony nejsou nyní aktuální. Řešit je budeme později,“ dodal mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

Rozebírání trosek vyhořelého kostela skončilo minulý týden. Na místě nyní pracují archeologové, kteří prohledávají úplně nejnižší vrstvu spáleniště. V ní nalézají například zbytky kovových stavebních prvků či pozůstatky řezbářské výzdoby. Do konce týdne tyto práce dokončí.

„Pokračovat pak budeme podrobnou dokumentací spodní části stavby – podezdívek a podlah. Provedeme také archeologické sondy, které posoudí stav základů a jejich možné využití při stavbě repliky. Navíc nám přinesou informace o stavebním vývoji kostela,“ uvedl Zezula.

Památkáři v troskách našli několik vzácných předmětů. Některé z nich pochází ještě z barokního období. Jedná se o zbytky monstrance a kalicha a také tři velmi dobře zachované mešní zvonky. „Našli jsme i patenu, což je miska, kterou drží kněz pod hostií při svatém přijímání,“ uvedl Zezula.

Dřevěný kostel byl zapálen úmyslně začátkem srpna. Policie ze žhářství obvinila dva mladíky (oba 18), kteří jsou ve vazbě. Proti ní podali stížnost, kterou už krajský soud vyřídil. Zda jim vyhověl a pustí je, ale zatím odmítl soud komentovat.

Náklady na výstavbu kostela by měla hradit pojistka ve výši zhruba 20 milionů. Na veřejné sbírce, která by měla sloužit na vybavení interiéru kostela, je v tuto chvíli 1,3 milionu korun.

VIDEO: Věřící se modlí na spáleništi kostela v Gutech.

Fotogalerie
25 fotografií