Muž se se vším svěřil v příspěvku na svém profilu na sociální síti. Ze svého skutku měl velmi dobrý pocit, a tak se o zážitek chtěl podělit. Je přesvědčený, že záchrance pomohl a usnadnil a urychlil jí cestu do nemocnice.

„Jelikož je v tom čase špička, tak jsem zrychlil a na vodárně jsem už hodil na motorce výstražné a spolu s klaksonem a ukazování rukou jsem posílal auta ke kraji, ať uhnou sanitce. Blikla zelená, tak i to trochu pomohlo, cesta se rychleji uvolnila. Poté jsem nechal sanitku předjet, ale záhy jsem si řekl, že stejný problém bude i na dalších křižovatkách v Porubě, a tak jsem sanitku vzápětí předjel, i když je to zákonem zakázáno, a razil jí cestu dál přes Svinov,” uvedl motorkář.

Kvůli špičce dopravního provozu byly křižovatky skutečně plné. Muž proto signalizoval ostatním řidičům, ať ustoupí ke kraji a ti tak poslušně konali. „Možná, že nechápali, co se děje, ale jak se pak koukli do zpětného zrcátka, tak už to pochopili, co dělám. A tak jsem jí udělal teda krásnou volnou cestu!!! Naštěstí byla všude i zelená na křižovatkách, takže to taky docela pomohlo. Na 17. listopadu byla červená, tak jsem musel zastavit a sanitka už v pohodě jela směrem k nemocnici,” napsal motorkář.

Podle jeho slov posádka záchranky jeho chování ocenila. Řidič i zdravotník na místě spolujezdce na něj měli udělat gesto, které pochopil jako výraz díků.  „Jsem rád a doufám, že jsem takhle pomohl, protože nikdy nevíte, kdy vy budete potřebovat rychlou cestu do nemocnice,“ dodal motorkář.

Tady ale příběh nekončí. Kdyby to muž nechal tak, mohl se těšit z dobrého pocitu a nic horšího by se mu zřejmě nestalo. Po zveřejnění příspěvku ale ještě sám napsal na Policii ČR a svůj přestupek »napráskal«! „Napsal jsem i na oficiální stránky Policie ČR, ať se k tomu vyjádří, tak uvidíme, co napíšou, odpověď pak tady doplním,” uvedl řidič motorky pravděpodobně s očekáváním pochvaly. Té se ale nedočkal! A to ani od záchranářů...

„Z textu je zřejmé, že pisatel jednal v dobrém úmyslu. Záchranná služba však před takovým jednáním důrazně varuje a rozhodně ho nedoporučuje žádnému z účastníků silničního provozu. V tomto případě to dobře dopadlo, ale každý si jistě dovede představit situaci, kdy podobně jednající řidič způsobí dopravní nehodu nebo sám havaruje. Velice snadno se potom rychlá cesta do nemocnice změní pro pacienta v sanitním vozidle v dlouhé minuty čekání u vzniklé kolize,“ vysvětlil Ladislav Lang ze Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje pro server denik.cz.

A u policie dopadl ještě hůř... Hrozí mu pořádné problémy! „Popsané jednání je zřejmě protiprávní, konáme nutné úkony ke zjištění skutkového stavu věci. Provoz na komunikacích je upraven normami, které povinnosti jednotlivých účastníků silničního provozu specifikují,” uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. „Spekulovat o sankci je v tuto chvíli předčasné, ve věci bude rozhodnuto po zjištění dalších skutečností,” dodala Holčáková.

Jak vypadá nejdražší sanitka a co všechno obsahuje?

Video
Video se připravuje ...

Nejdražší sanitka Blesk TV

Sanitky se musí dostat všude. Podívejte se, jak si razí cestu sanitka/tank!

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak si v terénu poradí pancéřová sanitka: Na souši i ve vodě. David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
3 fotografie