Ve Vrbně pod Pradědem bydlí senior rovných 65 let. Takovou zkázu, jaká nastala během valící se velké vody před dvaceti lety, nepamatuje. „Bylo to naprosto šílené. Všude voda, měli jsme ji v baráku až po okna, sousedi po okapy,“ řekl Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Výroční zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz

Vzpomíná, že to byli právě sousedi, kteří nedbali na varování, a odmítli odejít z domku, který byl přímo v ohrožení burácející řekou.

„Vylezli na žebříku až ke komínu, aby přežili. Dva dny tak seděli, než je mohli sundat,“ vzpomínal. Dům byl doslova zasypán hlínou a kameny. Soused stavbu nechal vykopat na povrch, díky tomu to jako jedna z mála v okolí přežila dodnes.

Šindler vzpomíná, že voda byla sice všude, ale pitné vody byl nedostatek. „Zásobování vázlo čtyři dny, byli jsme bez elektriky, bez jídla. Všechny zásoby byly nepoživatelné. A málem jsem se neměl potom ani kam vrátit do práce,“ pokyvuje.

Karel Šindler pracoval čtyři desítky let v provozu na výrobu dřevotřísky v někdejším Dřevokombinátu. O povodních bylo jasné, že je další výroba nemožná, a že je pro něj povodeň vlastně likvidační. „Alespoň jsme přežili. Všichni bohužel takové štěstí neměli,“ objevil se ve tváři seniora smutek.

Následky povodní okres Bruntál:

* Počet mrtvých 7

* Počet zraněných 267

* Evakuovaných osob 1 200

* Zachráněných osob 300

* Nouzově ubytovaných 1 061

* Zatopené území 51,2 km2

* Poškozené silnice 113,3 kilometrů

* Poškozené mosty 117

* Poškozené polnosti 260 hektarů

* Zasažené obce 34

* Zničené domy 150

* Poškozené domy 420

* Zničené byty 67

* Poškozené byty 430

Fotogalerie
21 fotografií