„Velice vám všem děkujeme za neskutečnou finanční podporu a povzbudivé vzkazy. Když jsme sledovali stav účtu a vaše reakce přes víkend a nyní v pondělí, tak jste nám úplně vyrazili dech! Je neuvěřitelné, co dobří lidé dokážou za pár dní – to je nezapomenutelné! Cítíme se díky vám jako ve snu,“ uvedla rodina na speciálně zřízených webových stránkách.

Rodina ale nyní nejprve musí dořešit, jak celou sbírku zajistit tak, aby nebyl porušen zákon.

„Vaší podpory si velmi vážíme – vaše reakce je úžasná. Nechceme vás ve vašem úsilí zklamat. Máme pocit, že tato kampaň má pokračovat dál, mohla by pomoci i více lidem než jen Kamile. Vaše podnětné návrhy a nápady jsou pro nás velkou motivací najít rychlé a trvalé řešení. Prožíváme spolu s vámi neskutečné dny! Věříme, že brzy vše dobře dopadne a možná budeme všichni u zrodu něčeho dlouhodobějšího,“ vzkázala rodina čtenářům. K penězům, které přibývají na transparentním účtu, lidé pro Kamilu připisují i povzbudivé vzkazy.

Studentka Kamila se narodila bez části pravé horní končetiny. Jako první pacientka v České republice měla možnost vyzkoušet novou generaci pokročilých bionických protéz Touch Bionics. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům si ale protézu, která jí v mnohém může pomoci, nemohla dovolit a zdravotní pojišťovna by ji neproplatila. Pojišťovny protézu proplatí jen lidem, kteří buď nemají ani jednu ruku, nebo jim jedna chybí a druhá je funkčně poškozená.

Novou generaci bionické ruky uvádí na trh společnost ING corporation. Vyrábí je britská divize Touch Bionics nadnárodní společnosti Össur.

Pacienti ruku ovládají elektronickými impulsy ze svalů, na kterých mají elektrody. „Já jsem ani nevěděla, že tam nějaké svaly mám, a pak to šlo tak nějak samo,“ popsala už dříve první kontakt s bionickou protézou Šabršulová. Pocit mít najednou dvě funkční ruce byl pro ni příjemný: „Jelikož jsem nebyla zvyklá, tak jsem většinu věcí dělala pořád levou rukou a vždycky mi museli říct, ať to udělám tou pravou. Bylo to prostě zvláštní.“

VIDEO: Evě Zídkové tovární lis na plech rozdrtil obě ruce v předloktí. Lékaři jí je museli amputovat. Mladá žena se nevzdala a svůj osud přijala s neuvěřitelnou statečností. Teď má obě ruce umělé, téměř dokonalé.

Video
Video se připravuje ...

Eva Žídková se raduje z nových rukou Jan Doležal

Fotogalerie
9 fotografií