Zároveň poslalo dopis premiérům Itálie Guiseppemu Contemu i ČR Andreji Babišovi (ANO), které zve do Brna, kde jim chce ukázat, že jihomoravská metropole je na přijetí migrantů připravena. Kontroverzní brněnské hnutí, které se kvůli vnitřním nesvárům letos prakticky rozpadlo, tak na sebe láká mediální pozornost.

A vzalo si přitom do úst i primátora Brna Petra Vokřála a premiéra Andreje Babiše (oba ANO). „Už nás nebaví dívat se, jak Andrej Babiš strká hlavu do písku. Babiš se odmítá o migraci trvale bavit, zřejmě mu to vychází špatně v průzkumech,“ konstatovala lídryně Žít Brno Barbora Antonová. Podle místopředsedy Žít Brno Martina Freunda bylo Brno vždycky mnohonárodnostní město.

A je jím i nyní, kdy zde žije několik desítek tisíc cizinců, včetně muslimů, s nimiž není žádný problém. Brno k integraci cizinců přistupuje zodpovědně – právě předevčírem porada vedení města Brna schválila tvorbu Strategie integrace cizinců. Strategii chystáme ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, které brněnský přístup k cizincům dává za příklad ostatním. Přijetí pár desítek lidí se rozhodně nebojíme,“ vzkázal.

Hollan: Primátor Vokřál přijetí uprchlíků slíbil

Hlavní tvář hnutí a náměstek primátora Matěj Hollan se zaštítil dva roky starými slovy primátora Petra Vokřála (ANO). „Osobně jsem byl v Itálii na festivalu před dvěma lety a měl jsem možnost slyšet zdravici primátora Vokřála, který italskému publiku mimo jiné vzkázal, že Brno je k přijímání uprchlíků nakloněno,“ prohlásil.

Vystoupení hnutí Žít Brno, které se podílí v koalici na řízení druhého největšího města v republice, ovšem primátora Vokřála rozlítilo. Natolik, že ve čtvrtek odpoledne svolal na radnici mimořádný brífink. Hollan a jeho parta totiž – jak bývá v Brně zvykem – své prohlášení s nikým nekonzultovali.

Podle primátora Vokřála se k situaci musí postavit česká vláda, městům řešení této agendy nepřísluší. „Honit na tom politické body dva měsíce před volbami mi přijde nevhodné. Pokud chtějí psát italskému premiérovi, ať mu napíšou, ale my se teď nechceme plést do vyjednávání premiérů,“ prohlásil Vokřál.

Fotogalerie
6 fotografií