„Expozice je věnovaná všem, kteří se leteckému boji za svobodu republiky oddali,“ konstatoval spoluautor expozice Jan Kratochvíl. Návštěvníci ji najdou v pavilonu Morava. Reprezentativně pojatá výstava věnovaná 2500 československým pilotům a jejich spolupracovníkům, kteří za druhé světové války sloužili v britském královském letectvu (RAF), je tu k vidění do 26. října. 

Výstava připomíná nejen piloty, ale také mechaniky, techniky, zbrojíře či kuchaře. „Takto rozsáhlá akce nemá obdoby od roku 1945, kdy se v Praze uskutečnil vítězný pochod a slavnostní přehlídka navrátivších se letců,“ zdůraznil Kratochvíl.

Video
Video se připravuje ...

Dokonalá replika válečného stíhacího letounu RAF Spitfire je jedním z taháků výstavy Rytíři nebes na brněnském výstavišti. Zdeněk Matyáš

Počin Muzea českého a slovenského exilu 20. století ocenil i generálmajor Emil Boček (94), který sloužil v Anglii jako mechanik u 312. perutě a později po výcviku v Kanadě coby pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. „Je to malý střípek do mozaiky celkové pocty těm, kteří v oblacích i na zemi bojovali za svobodu a na které se mělo zapomenout,“ řekl Blesku.

Z výstaviště se výstava přesune do brněnského Technického muzea, poté do Prahy. V plánu tvůrců je její prezentace v Evropě, USA a Austrálii.

Fotogalerie
24 fotografií