Proč Brno? Město, kde ve vile Tugendhat před 25 lety premiéři Klaus a Mečiar Československo rozdělili? „K desátému výročí republiky se v Brně postavil areál výstaviště. K tomu stému bychom chtěli veletržní plochy využít k připomenutí výročí,“ zdůvodnil záměr primátor Petr Vokřál (ANO).

Projekt má několik háčků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nyní nechal slyšet, že Brno vládě o svém záměru nic oficiálně neřeklo. Nic neví ani ministerstvo kultury, které výroční oslavy na české straně zaštiťuje. Navíc ambasadory akce mají být Milan Kundera, Miloš Forman či Jaromír Jágr, ale ani oni o tom podle zdrojů Blesku zatím nic neví! Na akci už přitom zvou turistické portály...

»Utajený« megamejdan

Opozice zároveň kritizuje plán radnice s tím, že Brno chystá mejdan za prachy daňových poplatníků. „Brno si chce udělat megamejdan na Výstavišti, 17 dnů má stát 150 mega. Většinu peněz mají zaplatit vlády ČR a SR, 10 až 15 milionů chce Brno i po Jihomoravském kraji. Teď se ukazuje, že Brno o připravovaném projektu s nikým v detailech nejednalo,“ uvedl krajský zastupitel a exhejtman Michal Hašek a dodal: „Jestli to má být rozlučkový megamejdan Žít Brno, tak se to s ohledem na zapojení vlád a kraje nepovedlo. Takhle se město ani jako firma neřídí.“

Seznam akcí se teprve tvoří

Český i slovenský kabinet v rámci oslav 100. výročí založení Československa podpoří v roce 2018 několik akcí. Jejich seznam se ale teprve tvoří. Pořadateli budou oba státy, ale také obce či spolky.

Výstava Re:publika (1918–2018) chce formou videí, audionahrávek a digitálních fotografií připomenout důležité události a osobnosti Československa za 100 let. Výstava Avant Garde má nabídnout nejkvalitnější české výrobky a příběhy jejich výrobců. Ve sportovním Re:lax areálu se má zabavit prohlídkou historie sportů celá rodina. Při zahájení festivalu plánuje Brno uzavřít Veletržní ulici od výstaviště k Mendlovu náměstí. Má se proměnit v bulvár pro pěší. Do Brna by mělo na výstavu zavítat až 300 000 lidí.

VIDEO: Záludná past u hlavního nádraží v Brně: Vodicí lišty vedou slepce přímo do sloupů.

Fotogalerie
8 fotografií