Bohužel není možné nejprve postavit novou síň a až pak tu starou zbourat. Vzhledem k prostoru totiž vznikne na stejném místě, jako ta dosavadní,“ vysvětlil David Mahovský z kanceláře tajemníka břeclavské radnice.

Současná smuteční síň je podle radnice už několik let za svým zenitem. „Do provozu byla dána 5. listopadu 1965 a v současné době nesplňuje provozní ani estetické požadavky na důstojné rozloučení se zemřelými,“ upozornil mluvčí radnice Jiří Holobrádek.

Stavem smuteční síně se Břeclav zabývá už minimálně deset let. Situace se ale posunula dál až po volbách 2014, kdy vedení města oslovilo tři architekty. Nakonec se rozhodlo pro návrh Libora Foukala.

Demolice začne za pár dnů

Demolice současné obřadní síně začne 1. června. Po dobu výstavby budou Břeclavané po domluvě s pohřební službou využívat některou ze stávajících dvou obřadních síní v Poštorné nebo ve Staré Břeclavi. „Po dohodě s firmou, která bude realizovat stavbu nové obřadní síně, bude umožněn přístup na městský hřbitov boční bránou, dle klasické provozní doby,“ dodal Holobrádek.

VIDEO: Obdobný problém jako v Břeclavi řešili v posledních letech i v dalším jihomoravském městě, v Kyjově. Nová obřadní síň je vůči té staré nesrovnatelná.

Video
Video se připravuje ...

S tragicky zemřelým Jaroslavem Zálešákem (+44) se v Kyjově přišly rozloučit stovky přátel a příbuzných Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
3 fotografie