Pořekadlo »těžko na cvičišti, lehko na bojišti» si vyzkoušeli v praxi členové pořádkových jednotek Policie ČR z celé Moravy a Slezska v Brně. „Do modelových situací se zapojilo více než čtyři sta policistů. Přibližně tři stovky z nich patřily mezi členy speciálních pořádkových nebo krajských pořádkových jednotek,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Těžkooděnci využili k nácviku areál střední policejní školy v Brně. Za figuranty jim posloužili studenti školy, které simulace viditelně bavila. Ocenil ji i vedoucí speciální pořádkové jednotky Brno Karel Molák.

„Pro praxi jsou takové nácviky důležité. Členové pořádkových jednotek získají zkušenosti a procvičí se v používání techniky. V rámci systému jsme třeba schopni sdílet chat, posílat tam zákresy či fotky. Pokud je tam osoba, která provedla nějaký násilný čin, tak si ji vyfotíme a nasdílíme všem policistům. Na základě toho mohou tuto osobu ztotožnit a zadržet,“ vysvětlil Molák.

Video
Video se připravuje ...

Zásah nanečisto si proti demonstrantům, chuligánům a squatterům vyzkoušely v úterý v Brně tři stovky těžkooděnců z celé Moravy a Slezska. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
21 fotografií