Lechovičtí nyní dostali šanci na zásadní změnu. Tou je stavba obchvatu, jehož základní kámen poklepal v pondělí i premiér Bohuslav Sobotka. Práce na 4,6 kilometru dlouhém úseku potrvají do prosince 2019 a vyjdou na 270 milionů korun. Na konci bude ovšem velká úleva. Lechovicemi totiž denně projede 15 tisíc automobilů, třetinu z nich tvoří kamiony.

Obchvat: Světlo na konci tunelu

Stavba se začala připravovat už v polovině 90. let minulého století, komplikovaly ji však výkupy pozemků a další problémy. „Pro nás je to po desetiletích čekání světlo na konci tunelu. Lidé konečně přejdou bezpečně přes cestu, zlepší se životní prostředí, zmizí hluk,“ poznamenal starosta Lechovic Josef Juráček.

Příliš mnoho pomníčků u silnice

Úsek Lechovicemi je posledním, který na silnici první třídy vede zastavěným územím. Obec také lemují mnohé pomníčky obětí dopravních nehod. „Bohužel zůstanou připomínkou, že prosadit potřebné věci často trvá příliš dlouho,“ svěřil se Blesku starosta. Naposledy 11. března přišel u Mackovic o život starší manželský pár po čelní srážce svého vozu s náklaďákem.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Lechovic na Znojemsku Josef Juráček vysvětluje, v čem bude obchvat pro obec přínosem. Mimochodem – Lechovicemi každý den projede 15 tisíc aut. Zdeněk Matyáš

Změny zasáhnou celou silnici smrti

Tah z Pohořelic do Znojma by se měl v dalších letech kompletně proměnit. „Úseky jsou v různých fázích přípravy, nejdále je úsek Znojmo–Lechovice. Někde budeme stavět novou silnici a někde povede ve stávající stopě,“ konstatoval ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.

Fotogalerie
12 fotografií