Fašank, známý také pod názvem masopust či ostatky, je obdobím veselí, zpěvu a tance před postní dobou. V Brně se v nynější podobě koná poosmé. „Lidé se mohou těšit na tradiční dobroty, zpěvy, tance a reje různých masek, poslechnout si dobrou muziku a pobavit se spolu s námi,“ uvedla Lada Krejčí ze Slováckého souboru. Cílem je přiblížit vesnické tradice lidem ve městě. Akce se zúčastní přibližně 200 účinkujících ze šesti souborů. O hudební doprovod se postarají dvě cimbálové muziky Buchaj Trepaj a Řícmaničtí šumaři.

Různé soubory zveme z toho důvodu, že zvyk se v každém kraji liší a my chceme stmelit všechny tyto krajové zvyky dohromady v jeden celek, protože mají všechny jeden smysl, a chceme lidem ukázat různorodost těchto zvyků,“ vysvětlila Krejčí.

Fašanková místa jsou letos čtyři. Hlavní je na náměstí Svobody, další jsou v Paláci šlechtičen, v Dietrichsteinském paláci a v Radnické ulici před Turistickým informačním centrem. Soubory budou jednotlivá místa postupně obcházet a předvádět své umění. Celá akce vrcholí pochováním basy v 18 hodin. „Pochování basy je tradiční zvyk, kterým se říká, že končí veselí a začíná období půstu. Basa jako symbol, který tvrdí muziku, se symbolicky pochová a muzikanti už nemůžou hrát. Samotné pochování je jakousi parodií na smuteční průvod,“ popsala Krejčí.

Fotogalerie
9 fotografií