"Máme nejlepší předpoklad k tomu, abychom vyčerpali veškeré peníze na zhruba 12.000 projektů v celkové hodnotě přes 94 miliard korun. Z toho projekty za 15 miliard zamířily do Jihomoravského kraje," řekl Mládek.

Nejčastějšími projekty v tomto programu jsou ty zaměřené na zavedení inovativních produktů ve výrobě, na technologické dovybavení firem nebo na přebudování nevyužitých nemovitostí na podnikatelské účely.

Ministerstvo průmyslu a obchodu kromě snahy o dočerpání peněz z končícího programu podle něj pracuje také na tom, aby se navazující program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost na období 2014 až 2020 rozběhl na plné obrátky. "Na rozdíl od jiných programů v něm bude 4,3 miliardy eur, což může být až 120 miliard korun," řekl Mládek.

Přesnou částku stanoví v dané době aktuální kurz. "Nabrali jsme už 4000 žádostí o podporu s předpokládanými výdaji přes 110 miliard korun. Existuje šance, že tyto peníze bude možné čerpat už na počátku příštího roku," řekl Mládek s tím, že finální žádosti přijme ministerstvo v letošním roce.

V současnosti je pro tento program vyhlášeno celkem 17 výzev, další mají být vyhlášeny na podzim.