"Doufali jsme, že dnes odpoledne přijde větší oteplení a budou v provozu plně všechny tramvajové linky. Bohužel se námraza na trolejích stále drží," uvedla mluvčí.

Do brněnských ulic dnes kvůli námraze vyjely jen dvě třetiny vozidel dopravního podniku. Do terénu vyslala firma 30 autobusů, které zajišťují náhradní dopravu. Jezdí za trolejbusy a na těch tramvajových linkách, které ještě nejsou zcela zprůjezdněny.

Zhruba polovina všech spojů je ovlivněna současnou námrazou. Potíže jsou v okrajových částech Brna, kde se nedaří provoz tramvají obnovit. "Zkoušeli jsme to v Lesné i v Bystrci, ale vše bylo marné. Troleje po vyčištění opět pokryla námraza. Do těchto oblastí tramvaje nevysíláme, hrozí zkrat," doplnila Hailichová.

Z tramvajových linek jsou mimo provoz linky číslo 4 a 10. Naopak provoz v plné trase má linka 9 a před polednem byla plně zprovozněna i linka 12. Podle mluvčí platí pondělní výzva dopravního podniku, aby lidé dnes omezili jízdu brněnskou MHD, případně aby počítali s potížemi. Podle některých cestujících mají spoje zpoždění půl až tři čtvrtě hodiny.

Ze 13 trolejbudových linek se dnes dopoledne podařilo zprovoznit dvě. Jezdí linka 34, která spojuje centrum města a čtvrť Žabovřesky a také linka 36 z centra do čtvrti Komín.

Po celou noc křižovaly tramvajové trasy ve městě vozy, které mají technické zařízení na shazování náledí z trolejí. Podnik posílil i týmy takzvaných drátařů, kteří čistí namrzlé troleje. I přes všechno jejich úsilí by ale městu nejvíce pomohlo oteplení.

V pondělí zkolabovala MHD kvůli námraze na trolejích. Místo 160 tramvají a trolejbusů vyjely odpoledne do ulic náhradní autobusy, nebylo jich ale dost. Podobnou situaci nepamatují ani zkušení dispečeři podniku. Potíže s ledovkou budou podle meteorologů přetrvávat i dnes, a to na celé jižní Moravě.