Vlci hřivnatí jsou velmi plachá a na stres citlivá zvířata. Každou změnu nebo ruch  špatně snášejí. Načasování porodu krátce před Silvestrem proto bylo velmi problematické,“ vysvětlila mluvčí zoo Hodonín Marie Blahová.

Zoo proto přijala přísná bezpečnostní opatření. „Do ubikace jsme jim přidávali materiál pro vystlání pelechu pro vlčata a jakmile Ola porodila, omezili jsme veškeré práce v okolí. Zakryli jsme část skla a ohradili prostor kolem vnitřní expozice tak, aby rodinka měla co největší klid,“ vysvětlila zooložka Lenka Štursová.

Rámus z petard ale eliminovat úplně nešlo. „Rodiče už při předsilvestrovské noci při odpalování ohňostrojů jedno z mláďat ve stresu usmrtili. S velkými obavami jsme proto 1. ledna otevřeli dveře do objektu. Zbývající dvě mláďata byla naštěstí živá, měla ale tržná zranění v oblasti břicha,“ upozornila Štursová.

V následujících dnech zoo navíc zjistila, že jedno ze štěňat je pokousané na krku. Felliniho proto od jeho »dětí« dočasně odstavila. „V současné době se tržné rány, které si vyžádaly několik odborných ošetření veterinářem, hojí dobře. Celá vlčí rodina je opět pohromadě a mláďata začínají přijímat i jinou potravu než jen mateřské mléko,“ přidala potěšující zprávu Štursová.

O narození vlčat proto zoo informovala s více než měsíčním zpožděním, čekalo se, zda totiž vůbec přežijí.

Návštěvníci zoo si ale na vlčata ještě musí nějakou dobu počkat. „V současné době k nim ještě nikdo cizí nesmí. Chce to čas,“ vysvětlila mluvčí zoo.

Hodonínská zoo má vlky hřivnaté od roku 2000. Současný rodičovský pár tvoří samec, který se na jih Moravy dostal jako štěně z Plzně v roce 2009, Ola k němu přibyla o tři roky později z polských Katovic. Fellini a Ola mají potomky počtvrté. Odchov se ale zatím podařil jen v roce 2015, kdy stejně jako nyní přežila dvě ze tří štěňat.

Vlk hřivnatý žije v Jižní Americe, hlavně v Brazílii, Argentině, Paraguayi, Bolívii a Peru. Domovem jsou mu křovinaté lesy a savany s bažinatým povrchem. Vzhledem připomíná lišku s extrémně dlouhýma nohama. Ty mu umožňují vidět přes vysokou trávu. Je znám silným pachem moči samců.

VIDEO: Takto vypadají hrátky vzdálených příbuzných vlků hřivnatých. Hrají si mláďata vlka obecného.

Video
Video se připravuje ...

Hrátky malých vlčat. AOPK ČR