Žena (32) našla zablácenou kabelku před pár dny při venčení psa u rybníka na jihu Brna. Jen zběžně do ní nahlédla a když zahlédla doklady, na nic nesahala a nález ohlásila strážníkům. „Ti zjistili, že obsahovala slovenské doklady, platební karty, několik balení léků a bylo v ní schovaných i 7 tisíc euro,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Strážníci proto nález předali na policii, kteří majitelku kabelky kontaktovali. Ta si pro své věci, které byly ztracené přibližně rok, brzy přijela. Pro nálezkyni ale nezanechala na sebe žádný kontakt. Policisté přitom pejskařce bez souhlasu majitelky kabelky kontakt sdělit nemohou.

„Nejednalo se o lacinou kabelku. Paní dostala po roce všechny věci, které jsem našla, a státní zaměstnanci se se mnou baví jak s oslem. Už nikdy nebudu nález řešit touto cestou. Jsem akorát za blbce, před každým, koho potkám,“ postěžovala si webu Topky.sk nálezkyně.

Právníci jí ale doporučují, aby se tak lehce nevzdávala. „Žena má ze zákona na nálezné právo, jestliže vše odevzdala a nechala na policii na sebe kontakt. Policie je pak povinná tyto údaje majitelce věcí předat a na ní už je, aby odměnu ve výši 10 % vyplatila. Pokud se majitelka k tomu nemá, doporučuji nálezkyni, aby podala žalobu na nevyplacené nálezné. Do ní musí uvést, že sice vlastníka nezná, ale jeho identita je známá policii,“ doporučil nálezkyni postup právník Jan Černý.

VIDEO: Snad ještě větším skrblíkem byl muž, který ztratil tašku s 1,75 milionem tureckých lir (asi 11 milionů korun).

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem informuje o nálezu 1,75 milionu tureckých lir (asi 11 milionů korun), našla je strážnice (25) při pochůzce. Zdeněk Matyáš