Tašku našla strážnice (25) v Brně Bohunicích letos 3. ledna, když šla po chodníku. „U předního kola jednoho z vozů si všimla panské tašky s tureckými lirami, platebními kartami a 110 eury,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem s tím, že o případu nesměl dříve informovat kvůli ochraně soukromí majitele. Uvedl pouze, že hotový poklad v tašce nepatřil cizinci, ale českému občanovi. „Byl příjemně překvapený, že někdo ztracený obnos vrátil,“ dodal policista. 

 

Muž si tašku ještě téhož dne u strážníků vyzvedl. „Samozřejmě jsme si všemi možnými způsoby ověřili, že peníze jsou skutečně jeho a nepochází z trestné činnosti,“ ujistil Ghanem.

Podle zákona může nálezce žádat až desetinu nalezeného obnosu. Strážnice, která slouží čtvrtým rokem, měla ale smůlu. „Našla to v rámci pracovní činnosti, takže bylo jen na majiteli, jestli ji podaruje. Nedostala nic. Přesto jasně potvrdila, že by peníze opět odevzdala kdykoliv, i kdyby právě nebyla v uniformě,“ doplnil mluvčí brněnských strážníků.

 

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem informuje o nálezu 1,75 milionu tureckých lir (asi 11 milionů korun), našla je strážnice (25) při pochůzce. Zdeněk Matyáš