K požáru došlo krátce před osmou hodinou večerní na 7,5 kilometru D2. „Hasiči dostali plameny pod kontrolu do deseti minut, další dohašování trvalo asi 30 minut. Dálnice byla neprůjezdná necelou půl hodinu, poté byl provoz obnoven jedním pruhem. K plnému zprovoznění směru na Břeclav došlo až po jednadvacáté hodině,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Důvodem byla technická závada. „Současné horké počasí nemá na požáry aut prakticky žádný vliv. Jedná se nejčastěji o problémy s elektroinstalací a výfukem,“ upřesnil svého kolegu Jaroslav Mikoška.

Rada: Neotvírejte kapotu! Haste jen škvírou

Jak se mají řidiči v obdobné situaci chovat? „Jestliže mají v autě hasicí přístroj, mohou se pokusit dostat oheň sami pod kontrolu. Nikdy ale nesmí otvírat kapotu naplno, hasí se jen škvírou. Jinak by oheň nešlo zvládnout. Rychle by se rozhořel,“ vysvětlil Mikoška.

Hasiči upozorňují, že ale většina řidičů hasicí přístroj s sebou nevozí. „V tom případě je důležité bezpečně zastavit. Pokud je dostatek času, vytáhnout z auta doklady, obléci si reflexní vesty a vzdálit se do bezpečné vzdálenosti. Ideální je, pokud stihnou k autu ještě umístit výstražný trojúhelník a samozřejmě zavolat hasiče,“ dodal Mikoška s tím, že požáry aut jsou v Jihomoravském kraji poměrně časté. „Vyjíždíme k nim každý týden,“ upřesnil mluvčí hasičů.

VIDEO: Požár auta snadno rychle pohltí celý vůz, to je pak zpravidla neopravitelné.