Primitivní, násilnická povaha, výbuchy hněvu a zlosti. Bití členů rodiny, obou exmanželek i syna z prvního svazku. Hledání oběti, která bude sloužit jako sexuální otrokyně. A skutečný únos Michaely R., která prožila během loňské noci z 15. na 16. srpna skutečný horor! Opakovaně ji znásilnili všichni tři muži, ohrožovali ji nožem. V té době byla navíc Michaela už několik týdnů těhotná se svým přítelem. Od úděsného osudu sexuální otrokyně ji zachránila chvilka nepozornosti jejích věznitelů a následný útěk.

Znalci z oboru sexuologie a psychologie u Josefa D. staršího konstatovali poruchu osobnosti a sexuální agresivitu. „Jde o podprůměrně inteligentního, primitivního násilníka. Jeho situaci nevyřeší žádná ochranná léčba, po návratu z výkonu trestu na svobodu by musel zůstat pod dohledem,“ četl soudce Daniel Plšek z posudku.

V soudní síni zcela apaticky působící muž nemá podle znalců pocit viny, v jeho počínání převažovala sexuální motivace. Návrat do společnosti z vězení by mohl znamenat pro jeho okolí stálou hrozbu. I proto dal státní zástupce Jiří Morava soudu k úvaze, zda by neměl při rozhodování o postihu sáhnout k mimořádnému zvýšení trestu nad horní hranici trestní sazby. Místo 12 let potrestat Josefa D. staršího až 16 lety odnětí svobody!

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Jiří Morava označil případ za mimořádný. Nejtvrdší trest požaduje pro iniciátora únosu dívky Josefa D. staršího. Zdeněk Matyáš

Podobné závěry znalců zkoumajících duševní pochody tří aktérů odpudivého případu se týkají i Josefova bratra Karla (53). Ten se hájil, že ke všemu byl přinucen bratrem. „Karel D. má asociální povahu, je nezdrženlivý, jeho míra inteligence je podprůměrná, na indexu IQ 80. Kvůli zvýšené agresivní povaze je prognóza následné resocializace nepříznivá,“ citoval soudce Plšek znalce. U soudu navíc Karel uvedl, že před lety znásilnil bratr Josef i jeho!

Syn zcela pod vlivem dominantního otce

Josef Dubský ml. (24), syn hlavního obžalovaného z prvního manželství, který s únosem dívky pomáhal, trpí poruchou osobnosti, je nezralou osobností s podprůměrnou inteligencí IQ 79. „Jde o jedince zcela závislého na autoritě otce, tvrdí, že jen plnil příkazy,“ citoval závěry odborníků soudce. Jako jediný má Josef D. mladší naději na resocializaci. Má to ale háček. Nesmí se už nikdy dostat do područí svého despotického otce!

Propírání odporného zločinu, kdy Josef D. starší s bratrem Karlem vystavili unesenou dívku bezuzdnému sexuálnímu násilí, odkrylo i patologické vztahy v rodině hlavního aktéra. Žalobce jej viní také z únosu a čtyři dny trvajícího znásilňování jeho druhé exmanželky Moniky D. Ženu navíc přinutil k sexu i s Josefem D. mladším. „Bála jsem se to oznámit. Je to psychopat,“ uvedla Monika D.   

Případ, ve kterém padne ve středu 24. května rozsudek, zasáhl kromě šokované veřejnosti svou mimořádností také zástupce všech zúčastněných stran. „S takovým případem jsem se ještě nesetkal, svým pojetím je to až absurdní, nadsazené,“ shrnul své pocity žalobce Jiří Morava.

Video
Video se připravuje ...

Trojice mužů z Jihlavska obžalovaná ze znásilnění a omezování osobní svobody Michaely R. (18) si vyslechne ve středu 24. května rozsudek. Zdeněk Matyáš

A obhájce Josefa D. staršího Vladimír Valášek? V závěrečné řeči připustil, že obdobnou situaci, kdy drtivou většinu argumentů obžaloby nemá čím rozporovat, za více než dvacetiletou praxi nepamatuje. „Snad mohu ve prospěch klienta uvést to, že se doznal a svého počínání lituje,“ řekl obhájce.   
Fotogalerie
18 fotografií