Z posudku vyplývá, že otřesný zážitek obrátil dívce na měsíce a možná i na roky život naruby. „V podstatě jí porucha znemožňuje vést běžný život. Bojí se sama vyjít na ulici i ve dne, má narušený spánek, trpí plačtivostí, má úzkostné stavy. Bojí se mužů, kteří se podobají únoscům,“ konstatoval znalec.

K únosu Míši došlo loni 15. srpna v podvečer na autobusové zastávce u obce Řidelov na Třebíčsku. Do vozu ji vtáhl Josef D. mladší (24) za pomoci svého strýce Karla (53). Za volantem seděl hlavní organizátor odporného plánu, jak získat sexuální otrokyni - Josef D. starší (54).

Osmnáctiletá žena ve čtvrtém týdnu těhotenství se pokusila bránit, ale proti přesile a výhrůžkám smrtí neměla šanci. V dalších hodinách, poté, co ji únosci převezli na Hodonínsko do kempu Lučina, ji čekalo několikahodinové znásilňování. Prim v něm hráli Josef  D. starší a jeho bratr Karel.

Útrapy, které Míša prožila, se podepsaly na jejím psychickém stavu. „Prožívala bezvýchodnost situace. Byla vydána na milost a nemilost cizím lidem, kteří jí byli odporní.  Vyhrožovali, že ji zabijí. Pokud jste viděli Formanův film Goyovy přízraky a scény o vztahu věznitele a uvězněné dívky, jde o totožnou situaci,“ vysvětloval znalec František Čihák v soudní síni.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Jiří Morava označil případ za mimořádný. Nejtvrdší trest požaduje pro iniciátora únosu dívky Josefa D. staršího Zdeněk Matyáš

Upnula se na rodinu a partnera

Odrazilo se to podle něj i v dívčiných reakcích po návratu na svobodu. Přerušila kontakty s přáteli, zrušila si profil na Facebooku. Upnula se na rodinu a přítele. O detailech hrůzy, kterou podstoupila, ale nechtěla mluvit. Ani s vlastní matkou. „Snaží se na vše zapomenout, ale je to pro ni těžké,“ svěřila se její matka soudu.

Pomůže léčbě duše narození holčičky?

Letos 1. května porodila Michaela zdravou holčičku. Může se tato událost podílet na postupném psychickém uzdravení mladé ženy?  „To je pozitivní. Vedle péče o dítě má partnerský vztah, oporu v matce, vyhledala pomoc odborníků, ty symptomy mohou odeznít. Na druhou stranu jsou případy, kdy posttraumatická stresová porucha trvá roky. Dochází ke změně osobnosti, nastupuje citová oploštěnost, nedůvěřivost vůči lidem, neschopnost sociální adaptace a navázání partnerských vztahů,“ dodal znalec.

Fotogalerie
19 fotografií