Obchodní ředitel Lahoferu Daniel Smola neponechal nic náhodě. Žhavil telefon, prověřoval partnera, zjišťoval, kde náklad skončí. V určeném městečku 70 kilometrů od Paříže, kde měl řidič náklad složit, však došlo k zádrhelu. „Na místě se dozvěděl, že sklad je plný a předávka zboží se uskuteční ve vesničce vzdálené 15 kilometrů,“ řekl Blesku Smola.

Šofér kontaktoval dispečera domovské firmy a dojel na nové místo určení. Našel tam statek se stodolou, který připomínal všechno, jen ne sklad renomovaného řetězce. „Jeho pochybnosti zesílily. Zboží v atmosféře, která rozhodně nebyla přátelská, nechal vyložit. Okamžitě poté ale opět zkontaktoval dispečera a popsal mu situaci,“ řekl obchodní ředitel Lahoferu.

Pochybnosti zesílily, když řetězec objednávku po dalším kolečku ověřování popřel. Smola s kolegou okamžitě vyjeli směr Francie a přes známého se obrátili na tamní policii s podezřením, že může jít o podvod.

V akci francouzská policie

Následná razie francouzské policie v označeném skladu skončila pro zástupce české firmy šokem. Po celou dobu od převzetí objednávky komunikovali s africkými podvodníky. Ti naštěstí 29 palet s 13 tisíci lahvemi vína ještě nestačili odvézt!

„Jak jsme se dozvěděli, údajný manažer obchodního řetězce s námi ve skutečnosti komunikoval z Pobřeží slonoviny, ačkoliv se mi na mobilu objevovalo francouzské předčíslí. Podvodníci svou akci připravili profesionálním způsobem, všechny zaslané doklady, například skeny výpisu z obchodního rejstříku či účetních uzávěrek, vypadaly absolutně věrohodně,“ uvedl Smola. Oklamali nejen Lahofer, ale i mezinárodní pojišťovací společnost zaměřenou na prověřování exportu!

Znojemská firma se rozhodla svou zkušenost zveřejnit, aby varovala jiné tuzemské subjekty, které mohou padnout v zahraničí do léčky zkušených podvodníků.

Jak nesednout na lep podvodníkům?

„Sebedůkladnější prověrka obchodního partnera na dálku nemusí vyjít. Pokud se jedná o milionový obchod, snažil bych se celou záležitost projednat osobně. A pokud jde o seriózního partnera s perspektivou další spolupráce, nebál bych se požadovat tzv. předplatbu,“ reagoval na případ ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

V Lahoferu potvrdili, že zveřejnění jejich francouzské zkušenosti vyvolalo odezvu.  „Jistý český pivovar s námi chtěl konzultovat objednávku od stejného řetězce, který podvodníci zneužili. A máme i reakci z Německa, tamní firma přišla o tři palety potravinářského zboží za obdobných okolností. Nejspíš se stejnou partou, která to zkoušela na nás,“ konstatoval obchodní ředitel Lahoferu Daniel Smola. 

Fotogalerie
8 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Znojemské vinařství Lahofer se pokusil okrást zahraniční gang podvodníků. Firma jen díky pozornému řidiči nepřišla ve Francii o náklad vína za 1,5 milionu korun. Zdeněk Matyáš