„Věřila jsem Davidovým slibům o našem šťastném rodinném životě,“ řekla žena, která svého milého nikdy osobně nespatřila. Platební příkazy fingovala coby úhradu za zboží od dodavatelů nebo sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců.

Krajský soud v Brně jí kromě 9 let za mřížemi zakázal i na 10 roků práci ve vedoucích funkcích. Sto milionů i ctitele Davida policie dodnes nenašla. Dana N. má také nahradit firmě 101 milionů korun, žádným majetkem přitom nedisponuje.

Podvodník zneužil fotografii amerického vojáka

Podle státního zástupce Tomáše Malíka zneužil neznámý podvodník nejen naivitu účetní, ale i fotografii amerického vojáka Lewise Troy Siegela. S tou se prezentoval před zamilovanou ženou na Facebooku. Přestože česká strana požádala policejní orgány v USA, Anglii a v Thajsku o spolupráci, identita podvodníka je stále neznámá. „Také o osudu vyvedených peněz nic nevíme,“ řekl Malík.

Obžaloba kritizovala i způsob, jakým se ve firmě Walter kontrolovaly odchozí platby. Přestože se prezentovala systémem tzv. čtyř očí. „Při důslednější kontrole by takto připravený podvod nemohl procházet téměř celý rok,“ řekl Malík. Někdejší ekonomický ředitel firmy Petr Syrovátka, kterého skandál kolem hlavní účetní stál místo, u soudu tvrdil, že platební příkazy kontroloval, byť především po formální stránce. „O tom, že je páchán podvod takového rozsahu, jsem neměl sebemenší tušení,“ řekl.