Student gymnázia v Brně-Řečkovicích Tomáš Novotný (19) drží v českých rekordních tabulkách ve složení kostky na jeden pokus (single) druhý nejlepší čas – přesně 6,6 vteřiny. I když má milovník matematiky a informatiky před maturitou a bude se v příštích týdnech soustředit především na učebnice, Rubikovu kostku každý den znovu a znovu skládá, aby nevyšel ze cviku.

„Ale už to neprožívám tak jako ve třinácti, kdy mě to skutečně chytlo. Pořád je to nicméně zábava a radost,“ ubezpečuje Tomáš, který už »povýšil« a účastní se soutěží také jako rozhodčí.

Český single rekord: 6,37 vteřiny

Dnešní vyznavači legendární kostky si pochvalují její vylepšenou verzi. „Kvalita se výrazně zlepšila. Je lehčí, snadněji se otáčí,“ míní Tomáš Novotný o Rubikově kostce současnosti. Držitelem českého rekordu je Matěj Grohmann, v single pokusu dosáhl času 6,37 vteřiny.

Světový rekord je ještě o dvě vteřiny lepší, přesněji 4,59! A co je neuvěřitelné, dělí se o něj Korejec Seung Beom Cho s Australanem Feliksem Zemdegsem. 

Soutěží se ve 14 kategoriích

Velké změny zasáhly v průběhu desetiletí nejen samotnou kostku, ale i soutěžní klání. To první se uskutečnilo v roce 1982 v Maďarsku, v Česku si museli počkat až do roku 2005. V domácích luzích a hájích se soutěží ve 14 kategoriích, oficiální organizace jich ale uznává 18.

Člověk, který skládá tu nejznámnější Rubikovu kostku ve verzi 3x3x3 Cube si říká speedcuber. Jeho cíl je jasný – v co nejkratším čase mít na každé stěně rotačního hlavolamu jednu barvu. Vedle single času, tedy jednoho poskládání, se soutěží také o average čas. V tomto případě má soutěžící pět pokusů, přičemž nejlepší a nejhorší čas se škrtají.

Mezi dívkami a ženami sklízí uznání patnáctiletá Brňanka Nela Sendlerová. V single složení Rubikovy kostky drží z loňska český rekord 8,48 vteřin. Gymnazistka prý má hlavolam, ke kterému ji postrčila před třemi roky sestra, denně alespoň hodinu v ruce. Hra, trénink i zábava, to vše znamená pro Nelu legendární Rubikova kostka.

Rodiče teenagerů se usmívají

„Přišla jsem za mamkou s tím, že jsem objevila perfektní zábavu. Jen se usmívala, když mi prozradila, že kostku zná ze svého mládí,“ svěřila se dívka, která má na složení hlavolamu díky tátovi vlastní metodu. „Ale že bych jen skládala kostku, to ne. Občas si zaběhám, baví mě jazyky, fyzika a chemie,“ říká česká rekordmanka.

Magickou kostku, od roku 1980 oficiálně nazývanou Rubikovou, následovaly další varianty hlavolamů, které bavily a baví další a další generace už více než čtyři desetiletí. Mimochodem Češka Jessica Fridrich vymyslela metodu skládání kostky CFOP, která byla publikována v roce 1997 a mezi skladači Rubikovy kostky je dodnes velmi populární.

Vynalézaví Češi

Češi stojí i za Square 1 alias Cube 21, což je soutěžní rotační hlavolam, který vynalezli v roce 1990 Karel Hršel a Vojtěch Kopský. Otáčením Cube 21 vzniká něco naprosto nepředstavitelného, a tak se podoba kostky neustále mění. Sám Rubik řekl, že »český« hlavolam je těžší než jeho verze 3x3x3.  

A ještě jednu přednost má Rubikova kostka a to speciálně v současnosti. „Děcka konečně nedrží v rukách jen mobily, tablety a nehledí pořád do kompů,“ pousmála se maminka jednoho z malých zapálených nadšenců, který si nenechal ujít soutěžní klání v areálu brněnského zábavního vědeckého centra Vida!  

Veškeré informace o rekordech při skládání Rubikovy kostky lze najít na: worldcubeassociation.org

Fotogalerie
14 fotografií