Když mi bylo pět let, slyšel jsem zpívat Luciana Pavarottiho (82) a hned mě to uchvátilo. Od té doby jsem chtěl dělat operu,“ řekl basbarytonista z Hodonína.

Prýgl přiznal, že vřelý vztah k hudbě zdědil po své mámě a babičce. „Maminku vždy lákalo zpívat operu, ale nakonec zpívala jen dětem v mateřské škole. Babička se svým zpěvem objela hodně soutěží a mnohé z nich vyhrála. Tak jsem to měl v genech,“ přiznal se smíchem »rodinné zatížení«.

Věhlas získal na prestižních soutěžích a ve Slovenském národním divadle, kde nazpíval například zahradníka z Figarovy svatby. Přelomem se pro něj stalo setkání s Plácidem Domingem v Praze při zkoušení opery Don Giovanni.

„Pozval mne na Operalii do ruské Astany,“ prozradil, jak pronikl do nejprestižnější soutěže operních pěvců na světě. Tam jako nejmladší účastník a první Čech v historii postoupil až do finále a získal cenu za mimořádnou interpretaci.

„Domingo mi poté nabídl, abych vystupoval v jeho divadle v Los Angeles. Nastoupím u něj od sezony 2018/2019. Od září jsem již totiž domluven na rok s Bavorskou státní operou v Mnichově,“ vysvětlil.

Kde můžete Borise Prýgla slyšet?

* 4. 9. Novoměstská radnice Praha – koncert mladých talentů
* 12. 9. Národní divadlo Brno – Mahenovo divadlo – Hrabě Ory
* 13. 9. Koncert Borise Prýgla a Jany Ženkové – Česká Třebová
* 29. 9. Národní divadlo Praha – Stavovské divadlo – Hrabě Ory
* 5. 10. Valtice, Lednickovaltický festival – Mozartovo Requiem s Hodonínským smíšeným sborem a sólisty pod taktovkou Davida Herzána

Fotogalerie
8 fotografií