Společnost Bohemia Sekt provedla v únoru velký valentýnský průzkum na téma, jak často a jakým způsobem spolu trávíme čas. Podle výsledků nám společné chvíle moc blízké nejsou. Nejhůře jsou na tom manželské páry po deseti letech, z nichž téměř polovina plánuje společné aktivity méně jak 3x týdně. Naopak nejvíce času spolu tráví páry po 5 letech vztahu. Jako nejromantičtější aktivitu si Češi zvolili romantické procházky v přírodě.

Pravidelné domlouvání romantických schůzek s partnerem není podle průzkumu zcela běžné. Vícekrát za týden zvládne romantický večer jen čtvrtina Čechů. Necelá třetina z nich si romantickou schůzku domluví alespoň jednou za 3 měsíce.

Podle psychoterapeuta a specialisty na partnerské vztahy Luciana Kantora jsou plánované společné chvíle důležitým prvkem k budování a utužení vztahu. „Největším zabijákem bývá „prázdný čas“, kdy partneři jsou sice fyzicky na jednom místě, ale komunikují s někým jiným. Ani společné sledování nekonečných seriálů není příliš prospěšné,“ vysvětluje Kantor.

Pokud je vám tento scénář povědomý, může se podle psychoterapeuta vztah časem narušit. „Společná témata, zážitky nebo aktivity jsou základní kameny dobrého vztahu, jinak dojde k odcizení. Pokud spolu podnikáte nějakou aktivitu, máte větší možnost pociťovat vzájemnou oporu, tudíž spolu vydržíte déle,“ zdůrazňuje psychoterapeut.

Společné romantické aktivity nejsou u Čechů na denním pořádku

Denně si podle průzkumu společné chvíle plánuje pouze 16 % dotazovaných. Třikrát týdně si je naplánuje 38 % dotazovaných a 45 % dotazovaných si společný čas plánuje méně než 3x týdně. Nejhůře jsou v této bilanci manželské páry po deseti letech. 43 % z nich tráví společný čas ve dvou jen několikrát za měsíc. Na druhou stranu, 70 % párů se vztahem delším než 5 let, chce být více spolu.

Průzkum také zjistil, jaká místa považují Češi za nejromantičtější a jaký nápoj ke společné schůzce zvolit. V polovině případů zvítězilo víno, pětina dotazovaných preferuje sekt.

Nejromantičtější místo? Dovolená a wellness

Jako oblíbené místo k trávení romantických chvilek označili Češi domov, dovolenou nebo wellness se skleničkou sektu. „Lidé jsou různorodí, a tak každému vyhovují jiné společné aktivity. Zastavte se od běžného shonu a buďte více spolu,“ doporučuje Kantor.

„Pokud ještě nejste zvyklí zaměřit se na společný čas, zařazujte změny postupně. Nejprve pro společný čas musíte vytvořit prostor, násilné změny vedou pouze ke komunikační prázdnotě. Vhodným začátkem může být například klidný večer doma, kdy si dáte něco dobrého k jídlu i pití a věnuje se jeden druhému,“ radí Lucian Kantor.

Nejoblíbenější je romantická procházka v přírodě

Téměř třetina dotazovaných nad 35 let považuje za nejromantičtější společnou chvíli procházku v přírodě. V těsném závěsu se umístil wellness večer se skleničkou sektu, za romantický ho považuje 22 % respondentů.

U mužů vede sekt a svíčky

Na otázku, co považují muži za důležitou součást romantického večera, volilo přes polovinu dotázaných mužů svíčky a sekt, neméně podstatná je pro ně hudba nebo oblíbený film. Na překvapování partnerky si zatím moc nepotrpí. Pětina z nich ji překvapuje každý týden, jednou za měsíc se snaží třetina mužů.

Mějte i vlastní zájmy

Zdravý vztah by kromě společných aktivit měly doprovázet také individuální zájmy každého z páru, ostatně to potvrzuje i specialista na partnerské vztahy. „Lidé se mě často ptají na základní klič k spokojenému vztahu. Doporučuji mít prostor jeden pro druhého, pro rodinu, ale i pro sebe. Všechen čas si dobře rozvrhněte a užívejte si ho plnými doušky,“ uzavírá Lucian Kantor.

O průzkumu:

Průzkum vyplnilo 1 000 respondentů ve věku 18 až 65 let. Otázky průzkumu se týkaly společně tráveného času a nejvhodnějších společných aktivit.