Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ANO kraluje preferencím i přes mírnou ztrátu. TOP 09 by skončila mimo Sněmovnu

Autor: ČTK, tva - 
3. července 2019
12:35

ANO by v červnových volbách do Sněmovny získalo 29 procent hlasů, což je nejnižší podpora od října 2018. Hnutí by přesto zvítězilo s velkým náskokem před ostatními stranami. Vyplynulo to z volebního modelu agentury Median. Druhá by skončila ODS se stabilním ziskem 14,5 procenta hlasů a třetí by byli Piráti, kteří zastavili propad svých preferencí a dostali by 13 procent hlasů.

Podle průzkumu Medianu by se do dolní parlamentní komory dostaly ještě SPD, ČSSD a KSČM. Podpora KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se pohybuje kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny, na nejvíce hlasů z této trojice by mohli pomýšlet lidovci. „S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do Sněmovny,“ uvedl Median, který počítá se statistickou odchylkou plus minus půl procentního bodu u malých stran a 3,5 bodu u velkých stran.

Median: Podpora ANO by byla v červnu nejnižší od října 2018 Median: Podpora ANO by byla v červnu nejnižší od října 2018 | Median

Proti květnu si ANO pohoršilo o 1,5 procenta. Podle Medianu to může souviset se zveřejněním předběžných závěrů Evropské unie ohledně čerpání dotací a střetu zájmů premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše.

Pokles hlasů pro ANO se promítl i do průzkumu STEM

Na pokles preferencí ANO poukázal i dnes zveřejněný průzkum agentury STEM, podle které by zisk hnutí v červnových volbách klesl na 32,5 procenta z dubnových 34 procent. V obsazení druhého a třetího místa se agentury rozcházející. Podle STEM by druzí byli Piráti s 15,6 procenta hlasů následovaní ODS s 13,1 procenta.

ODS by podle Medianu zaznamenala v červnu téměř stejnou podporu jako v posledních čtyřech měsících, Piráti si polepšili od května o procentní bod. Zisk SPD se snížil o bod na devět procent. ČSSD a KSČM by shodně získaly 7,5 procenta, přičemž sociální demokraté si ale od května o bod pohoršili, naopak komunisté o 1,5 bodu polepšili. Lidovci by získali stejně jako v květnu 5,5 procenta hlasů a nezměnil by se ani zisk STAN s pěti procenty hlasů a TOP 09 s 4,5 procenta. Strana vedená Jiřím Pospíšilem by tak zřejmě vypadla ze Sněmovny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 3. července 2019 18:51 )

Median uvažuje o ztrátě 1,5% kvůli auditům .....počkejte, až je sem vůbec pošlou­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­Zatím je nemá ani SENÁT s komisí na TO stanovenou

marmat ( 3. července 2019 17:15 )

NÁDHERNÁ FOTKA ....premiér hodně unavený ale spokojený....lidé už rozeznávají !

marmat ( 3. července 2019 17:12 )

satanas: tento troll ani nevnímá, že dělají průzkum různé agentury a točí se na tom jako káča

murQ ( 3. července 2019 16:11 )

Jo ty je hledáš na Blesku v diskuzi? Chyba.

jity ( 3. července 2019 16:07 )

Tak já se o tu TOPKU nebojím, oni to zase nějak udělají, aby se dostali ke korytům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa