Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyšlehání pomlázkou si užívá jen třetina žen. Jednu z deseti přivede k slzám

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
15:30

Tradici, kdy muži šlehají ženy pomlázkou, si užívá necelá třetina žen. Naopak třem pětinám není tato tradice příjemná, ale „přežijí to“. Necelá desetina žen pak na sebe nenechá sáhnout. Naopak muže šlehání pomlázkou baví, že je to „fajn tradice“, míní 57 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Behavio, kterého se zúčastnilo 245 mužů a 255 žen. Pomlázka symbolizuje mládí, svěžest a zdraví, které má děvčatům při šlehání předávat. Pro mnohé, zvláště cizince, je ale tento zvyk nepochopitelný, považují ho za machistický a barbarský.

Téměř dvě pětiny žen zažily někdy při velikonočním šlehání bolest, třetině zůstaly modřiny, 15 procent se cítilo při šlehání poníženě a mělo strach a desetinu dohnala daná situace k slzám. Skoro čtyři pětiny žen ale uvedly, že se tak událo již dříve, spíš v jejich dětství a mládí.

Muži řadí šlehání pomlázkou mezi nejvíce dodržované tradice, letos se tak chystá učinit 58 procent Čechů. Téměř polovina mužů však přiznává, že pomlázku uplést neumí. Blesk Zprávy pro vás tak připravily návod, jak si pomlázku uplést, video naleznete v galerii. 

Ženy ctí z tradic nejčastěji pečení beránka či mazance (63 procent) a malovaní vajíček (62 procent). Návštěvu kostela o velikonočních svátcích plánuje letos 16 procent mužů a 11 procent žen.

Zejména na Moravě dodnes také nevymizel zvyk polévání studenou vodou, která má člověka očistit od hříchů a osvěžit. Ženy se chystá podle průzkumu polévat 15 procent mužů, obráceně, tedy polévání mužů, plánuje na Velikonoční pondělí necelá desetina žen.

Zhruba stejně mužů a žen, přibližně čtvrtina, se v nadcházejících dnech nechystá zúčastnit velikonočních akcí v okolí bydliště. Někteří mají Velikonoce spojené zejména s volnem a vyrážejí na výlety do přírody.

Anonymous_ ( 14. dubna 2020 00:22 )

liskabystrouska, Vaše názory jsou na úrovni dětí ze školky nebo mentálně postižených. Další primitiv který používá sociální sítě ).

Anonymous_ ( 14. dubna 2020 00:18 )

Vaše ubohost nezná mezí, vzpamatujte se prosím

Ritalesta ( 19. dubna 2019 20:59 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

villon ( 19. dubna 2019 19:55 )

Správná baba se při šupání pomlajdou udělá. Jestli ne tak nepatří do solidní společnosti a měla bi na sobě zapracovat. V pondělí samozřejmě vyrážíme s kámošema jako obvikle.

andorea ( 19. dubna 2019 16:37 )

Tak to zase prrr! Goral jen napsal slušně svůj názor. Idiotské je naopak prohlašovat české tradice za nejblbější na světě.

Zobrazit celou diskusi