Velikonoční pečení podle starých tradic: Milosti, vosí hnízda i jidášky!

/
  • Velikonoční recepty
    19. dubna 2019 ● 08:00

    Teprve přemýšlíte, co letos na Velikonoce přichystat ke kávě nebo jako drobný dárek koledníkům? Vyzkoušejte léty prověřené tradiční recepty plné těch nejlepších surovin. Nešetřete ani oříšky.

  • 1.

    Boží milosti


    Tohle cukroví se peče nejen na Vánoce. Připravte si pevnou vůli, vynikající jsou po usmažení i druhý den. Boží milosti přijdou vhod pro koledníky i jako dezert ke kafíčku.

     

            250 g hladké mouky

            20 g másla

            20 g  cukru na pečení

            4 lžíce bílého vína

            3 – 4 lžíce smetany

            2 žloutky

            vanilkový cukr

            mouka na vál

            tuk na smažení

            špetka soli

            cukr moučka

     

    Postup: Na vále zpracujeme mouku, sůl, máslo, cukr a žloutky s vínem a smetanou. Těsto necháme přikryté asi půl hodiny odpočinout, poté je na pomoučeném vále tence rozválíme. Vykrajujeme z něj různé tvary, které uprostřed rádýlkem nařízneme. Smažíme v pánvi na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova a ihned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nejchutnější jsou čerstvé.

    Boží milosti
    Autor: Korunní cukr

  • 2.

    Zdobené jidášky

    Typickým pečivem připomínající Ježíšův příběh jsou právě stočené pruhy těsta pojmenované po Jidášovi. Pokud nemáte tolik rádi sladké, vyzkoušejte jednoduchou stočenou variantu. 

     

            500 g polohrubé mouky

            125 g másla

            125 g  cukru na pečení

            2 žloutky

            špetka soli

            citronová kůra

            špetka muškátového květu a tlučeného anýzu

            50 g sekaných rozinek

            50 g sekaných mandlí

            30 g droždí

            trochu mléka

            Na ozdobu: vejce, krystalový cukr, ořechy, mandle, dýňová semínka, kandované ovoce, sušené ovoce, sezamová semínka apod.

     

    Postup: Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu mléka). Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme sekané mandle a rozinky. Dáme vykynout na teplé místo asi na 2 hodiny. Potom vyválíme na vále po částech těsto asi na 1 cm vysoko.

     

    Vykrajujeme větším kolečkem nebo skleničkou kolečka, pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a bohatě zdobíme kousky ořechů, ovoce, mandlí, semínek apod. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

    Jidášky
    Autor: Korunní cukr

  • 3.

    Vosí hnízda

    Vosí hnízda a včelí úly, snadno se v názvosloví člověk ztratí. První jmenované je velikonoční pečivo naplnění oříšky a ovocem. Tvarem připomíná rolády či šneky. Druhé má podobu domečku pro včely z kakaového těsta vyplněného krémem a zalepené piškotem. Pokud se vám sbíhají sliny, klidně si udělejte obojí.

     

    Těsto:

            500 g polohrubé mouky

            30 g droždí

            375 ml mléka

            50 g tuku

            50 g cukru na pečení

            2 žloutky

            citronová kůra

            lžička soli

     

    Náplň:

            100 g másla

            50 – 100 g oříšků

            50 g rozinek

            50 g sušených nebo kompotovaných třešní

            50 – 100 g zavařené dýně nebo pevných hrušek

            50 g  cukru na pečení

            skořice

            příp. kandovaná pomerančová kůra

            rozpuštěné máslo na potírání

            cukr moučka na pocukrování.

     

    Postup: Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 – 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Dobře chutná i pokrájená kandovaná pomerančová kůre, kterou podle chuti mírně sypeme skořicí.

     

    Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 – 5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 °C. Vychladlé pečivo jemně pocukrujeme.

    Kynutá vosí hnízda
    Autor: Korunní cukr

    Zdroj: Korunní cukr

     

     

Dnešní horoskopy