Velikonoční pečení podle starých tradic: Milosti, vosí hnízda i jidášky!
-
Teprve přemýšlíte, co letos na Velikonoce přichystat ke kávě nebo jako drobný dárek koledníkům? Vyzkoušejte léty prověřené tradiční recepty plné těch nejlepších surovin. Nešetřete ani oříšky.
- 1.
Boží milosti
Tohle cukroví se peče nejen na Vánoce. Připravte si pevnou vůli, vynikající jsou po usmažení i druhý den. Boží milosti přijdou vhod pro koledníky i jako dezert ke kafíčku.
• 250 g hladké mouky
• 20 g másla
• 20 g cukru na pečení
• 4 lžíce bílého vína
• 3 – 4 lžíce smetany
• 2 žloutky
• vanilkový cukr
• mouka na vál
• tuk na smažení
• špetka soli
• cukr moučka
Postup: Na vále zpracujeme mouku, sůl, máslo, cukr a žloutky s vínem a smetanou. Těsto necháme přikryté asi půl hodiny odpočinout, poté je na pomoučeném vále tence rozválíme. Vykrajujeme z něj různé tvary, které uprostřed rádýlkem nařízneme. Smažíme v pánvi na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova a ihned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nejchutnější jsou čerstvé.
- 2.
Zdobené jidášky
Typickým pečivem připomínající Ježíšův příběh jsou právě stočené pruhy těsta pojmenované po Jidášovi. Pokud nemáte tolik rádi sladké, vyzkoušejte jednoduchou stočenou variantu.
• 500 g polohrubé mouky
• 125 g másla
• 125 g cukru na pečení
• 2 žloutky
• špetka soli
• citronová kůra
• špetka muškátového květu a tlučeného anýzu
• 50 g sekaných rozinek
• 50 g sekaných mandlí
• 30 g droždí
• trochu mléka
• Na ozdobu: vejce, krystalový cukr, ořechy, mandle, dýňová semínka, kandované ovoce, sušené ovoce, sezamová semínka apod.
Postup: Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu mléka). Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme sekané mandle a rozinky. Dáme vykynout na teplé místo asi na 2 hodiny. Potom vyválíme na vále po částech těsto asi na 1 cm vysoko.
Vykrajujeme větším kolečkem nebo skleničkou kolečka, pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a bohatě zdobíme kousky ořechů, ovoce, mandlí, semínek apod. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
- 3.
Vosí hnízda
Vosí hnízda a včelí úly, snadno se v názvosloví člověk ztratí. První jmenované je velikonoční pečivo naplnění oříšky a ovocem. Tvarem připomíná rolády či šneky. Druhé má podobu domečku pro včely z kakaového těsta vyplněného krémem a zalepené piškotem. Pokud se vám sbíhají sliny, klidně si udělejte obojí.
Těsto:
• 500 g polohrubé mouky
• 30 g droždí
• 375 ml mléka
• 50 g tuku
• 50 g cukru na pečení
• 2 žloutky
• citronová kůra
• lžička soli
Náplň:
• 100 g másla
• 50 – 100 g oříšků
• 50 g rozinek
• 50 g sušených nebo kompotovaných třešní
• 50 – 100 g zavařené dýně nebo pevných hrušek
• 50 g cukru na pečení
• skořice
• příp. kandovaná pomerančová kůra
• rozpuštěné máslo na potírání
• cukr moučka na pocukrování.
Postup: Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 – 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Dobře chutná i pokrájená kandovaná pomerančová kůre, kterou podle chuti mírně sypeme skořicí.
Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 – 5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 °C. Vychladlé pečivo jemně pocukrujeme.
Zdroj: Korunní cukr