12. červenec 2020
Svátek slaví Bořek, zítra Markéta

Napečte koledníkům: Kuřátkové makronky, linecká vajíčka i babiččiny perníčky!

/
  • Velikonoční recepty na pečení
    18. dubna 2019 ● 00:00

    Nevíte, jak letos pohostit koledníky ? Velikonoční kuchtění nemusí být tak složité. Stačí vzít osvědčené recepty na cukroví a drobné sladkosti, zapojit fantazii a je to! 

  • 1.

    Perníčky od babičky

    Těsto:

            400 g hladké mouky

            250 g celozrnné žitné mouky

            250 g cukru hnědého

            1 zarovnaná lžička jedlé sody

            1 sáček kypřicího prášku do perníku

            1 lžíce kakaa

            1 lžíce koření do perníku

            4 vejce

            4 lžíce mléka

            2 lžíce medu

            50 g másla nebo tuku na pečení

            vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků

     

    Poleva:

            1 bílek

            150–200 g cukru moučka

            1 lžička citronu nebo octa

     

    Postup: Smícháme sypké suroviny a postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a následně směs za stálého míchání přikapáváme do těsta. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá – těsto přikryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud by hmota byla spíše řidší, dosypeme ještě trochu mouky. Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do chladničky alespoň přes noc.


    Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, alespoň 2 hodiny předem. Těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly a každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku silnou 3–5 mm, z níž vykrajujeme formou vajíčka případně jiné tvary. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabydou.


    Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 °C asi 5–15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité dodržet tuto dobu pečení, jinak pak nejsou perníčky měkké. Vyndáme je ve chvíli, kdy zavoní. Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a lžičkou kakaa, aby byly perníčky tmavší. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se nezdeformovaly.


    Perníčky zdobíme až druhý den, protože se musí vydýchat, jinak poleva opadává. Polevu umícháme z bílku moučkového cukru a citronu, nebo octa a ihned s ní zdobíme.

     

    Velikonoční recepty na pečení

  • 2.

    Linecká vajíčka

            210 g hladké mouky

            140 g másla

            70 g cukru na pečení

            2 žloutky

            1 balení vanilkového cukru

            1 lžička citronové šťávy

            cukr moučka na vyvalování těsta a na pocukrování

            Meruňková marmeláda na promazávání

     

    Postup: Prosejeme mouku, přidáme cukr, máslo pokojové teploty, citronovou šťávu a žloutky. Pro rozpracování těsta použijeme ruce. Zpracováváme, dokud těsto nebude mít hladkou konzistenci a přestane se lepit. Hotovou směs necháme v chladném prostředí odležet alespoň hodinu.


    Poté vysypeme vál moučkovým cukrem a na něm vyvalujeme těsto na tloušťku cca 2 mm. Vykrajujeme kolečka případně jiné tvary. V předehřáté troubě pečeme asi 10 minut na 180 °C, dokud nebudou růžové. Hotové kousky slepujeme meruňkovou marmeládou a nakonec je pocukrujeme.

     

    Velikonoční recepty na pečení

  • 3.

    Kuřátkové makronky

    Těsto:

            200 g bílé mandlové mouky

            200 g  pudrového cukru

            160 g bílků

            200 g bio krystalového cukru

            62 ml vody

            potravinářská gelová barva – žlutá

    Náplň a zdobení:

            500 g najemno nasekané bílé čokolády

            250 g šlehačky

            dřeň z jednoho vanilkového lusku

            zdobící poleva, potravinářské gelové barvy, případně cukrářské zdobení – srdíčka na zobáčky


    Postup: Před přípravou makronek mandlovou mouku a pudrový cukr přesejeme přes síto. Smícháme je s 80 g bílků a utřeme z nich pastu. Odvážíme si 70 g bio krystalového cukru a ušleháme jej s druhou polovinou (80 g) bílků. Pokud chceme barevnou variantu, teď je pravý čas přidat kapku gelové barvy. Mezitím povaříme zbylý bio krystalový cukr (130 g) ve vodě při 118 °C a tenkým pramínkem ho při nízké rychlosti šlehače přiléváme ke sněhu. Poté ji ušleháme při vysoké rychlosti do úplného vychladnutí. Sníh opatrně vmícháme do mandlové pasty.


    Těsto naplníme do zdobicího sáčku (kulatá tryska vel. 6 nebo 8) a kulatou hladkou tryskou vytvarujeme na pečícím plechu kolečka. Necháme makronky cca 30 minut oschnout při pokojové teplotě, aby se při doteku nelepily na prsty. Pečeme je cca 10 minut v horkovzdušné troubě při 160 °C.


    Pro přípravu náplně svaříme smetanu s dření z jednoho vanilkového lusku a přelijeme ji přes čokoládu, dobře rozmícháme. I sem můžete přidat kapku barvy, nebo nechat bílé. Hotovou náplň necháme 12 hodin odpočívat na chladném místě. Zchladlé makronky potřeme náplní a slepujeme k sobě. Dozdobíme polevou dle našeho vkusu a zručnosti – oči kuřátek mohou být pouze tečky či můžete vykreslit i řasy, obočí. V případě, že se necítíte na zobáčky, polevou udělejte tečku a přilepte srdíčko.

     

    Velikonoční recepty na pečení

    Zdroj: Korunní cukr

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy