Kdo má na příspěvek na bydlení nárok, se stanovuje poměrně složitě. Pro určení konkrétní částky totiž záleží na tom:

  • kolik osob je v bytě trvale hlášených
  • jestli se jedná o byt nebo dům v osobním vlastnictví, družstevní byt, nebo jestli je to jen byt nebo dům v nájmu
  • o jak velké město nebo obec se jedná Navíc je nutné se vejít i do tabulek, které určuje zákon. Ty přesně stanoví, jak vysoké náklady na bydlení vám stát maximálně uzná. Jednoduše řečeno, i když máte malý příjem a přitom bydlíte v bytě, kde platíte dvacetitisícový nájem, tak dostanete jen rozdíl mezi svým příjmem a tabulkovými náklady na bydlení.

12 věcí, které potřebujete o příspěvku vědět:

  1. O příspěvek na bydlení si může požádat každý, pokud 30 procent (v Praze 35 procent) příjmů jeho rodiny nestačí k zaplacení nákladů na bydlení. Zároveň musí ale těchto 30 procent příjmů být menších než tabulkové náklady na bydlení.
  2. Žádost se podává na úřadu práce podle místa trvalého bydliště.
  3. Na příspěvek nemají nárok lidé, kteří v bytě nemají trvalé bydliště.
  4. Požádat si může každý nájemník nebo vlastník bytu. Nerozhoduje, v jak velkém bydlí bytě nebo jestli je obecní, družstevní či vlastní.
  5. Do nákladů na bydlení se vedle nájmu započítávají výdaje za energie (elektřina, plyn, uhlí), vodné, stočné, odpady a vytápění. Nepatří sem náklady na telefon, kabelovku nebo internet.
  6. Náklady na bydlení bude nutné od 1. ledna 2018 rozepsat na jednotlivé položky, tj. nikoliv jednou paušální částkou, prokázat je zpětně za předchozí kalendářní čtvrtletí a doložit skutečně vynaložené náklady, např. uhrazenými složenkami, fakturami a popř. dalšími doklady. Zároveň musí být vždy od 1. ledna k žádosti doloženo poslední zúčtování zálohových plateb.
  7. Rozhodující při podání žádosti jsou čisté příjmy – tedy výdělek po zdanění.
  8. Do příjmů se započítává i přídavek na dítě, rodičovský příspěvek nebo důchod.
  9. Příjmy osob, které mají v bytě trvalé bydliště, se sčítají. Pokud tedy v bytě žije rodina s babičkou, započítají se příjmy všech, včetně babiččina důchodu.
  10. Na jeden byt je možné podat jen jednu žádost o příspěvek na bydlení.
  11. Příspěvek je možné dostat i zpětně, ale maximálně za 3 měsíce.
  12. V případě zamítnutí žádosti se lze odvolat, nejpozději ale do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí.

Peníze neuvidíte, pokud...

  • …dům nebo byt nejsou zkolaudované
  • …nemáte v domě nebo bytě hlášené trvalé bydliště
  • … nejste majitel, ani nájemník, ale podnájemník
  • …v předcházejícím čtvrtletí jste nezaplatili nájem, energie, vodu a další …náklady na bydlení za vás platí někdo jiný (rodiče, bývalý partner apod.)

HORKÁ LINKA BLESKU - POTŘEBUJETE PORADIT? NA VAŠE DOTAZY OHLEDNĚ PŘÍSPĚVKU NA BYDLENÍ BUDE V ÚTERÝ 31. ŘÍJNA OD 10 DO 12 HODIN ODPOVÍDAT ING. JITKA ŠKVOROVÁ. VOLEJTE 225 977 105.

Fotogalerie
8 fotografií