Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horká linka Blesku: Rodičovský příspěvek čeká zemětřesení

/
  • Rodičovský příspěvek čeká řada změn.
    30. října 2017 ● 11:00

    Velká změna čeká příští rok na rodiče, kteří mají miminko a chystají se brát rodičovský příspěvek. Některé rodiny budou moci částku určenou na celou dobu rodičovské dovolené vyčerpat už během prvních 6 měsíců.

  • 1.

    Co platí nyní

    • Rodičovský příspěvek vyplácí úřady práce.
    • Celková částka rodičovského příspěvku, na kterou má rodič právo, je 220 000 korun.
    • O rodičovský příspěvek je nutné žádat. Rodiče, kteří pobírali peněžitou pomoc v mateřství, k žádosti potřebují potvrzení z okresní správy sociálního zabezpečení, pak si ale můžou vybrat, jak vysoký rodičovský příspěvek budou brát.
    • Nejvíc je možné brát měsíčně (až do připravované změny) max. 11 500 Kč, a to až do vyčerpání 220 000 Kč. Nárok na takhle vysokou částku ale má jen rodič, který před porodem hodně vydělával. Pokud bral méně, může si zvolit příspěvek až do výše 7600 Kč.
    • U rodiče, který byl nezaměstnaný nebo studoval, stanoví výši příspěvku zákon. Bere částku 7600 Kč až do konce 9. měsíce věku dítěte a pak ve výši 3800 Kč až do vyčerpání částky 220 000 Kč, max. do 4 let věku dítěte.
    • Během čerpání rodičovského příspěvku je možné chodit do práce a za peníze státu si platit hlídání.
    • Jednou za tři měsíce je možné měnit výši čerpání rodičovského příspěvku.
    • Během rodičovské dovolené se můžou rodiče střídat v péči o potomka i v pobírání rodičovského příspěvku. Např. matka jeho pobírání ukončí a otec ho brát začne. Výše příspěvku ale zůstane stejná.
    • Doba, po kterou se rodičovský příspěvek pobírá, končí buď vyčerpáním celkové částky 220 000 korun na jedno dítě, nebo dovršením čtvrtého roku dítěte.
  • 2.

    Jak se liší

    Rodičovská dovolená není totéž jako rodičovský příspěvek. Rodičovskou dovolenou (tedy vlastně volno z práce) poskytuje zaměstnavatel. Peníze, které mají pokrýt výpadek příjmů způsobený péčí o dítě, vyplácí stát prostřednictvím úřadů práce.

  • 3.

    Příspěvek můžou »stopnout« jesle

    Je sice možné brát příspěvek a přitom chodit do práce, problém ale může být u dětí mladších než dva roky. Pokud je totiž rodič dává do jeslí nebo školky, musí dodržet maximální limit 46 hodin měsíčně. Pokud ho překročí a dítě je v předškolním zařízení déle, může o příspěvek na tuto dobu přijít. Dítě starší než dva roky ale může chodit do jeslí nebo školky bez omezení.

  • 4.

    Peníze za porod

    Rodiny, které mají hlouběji do kapsy, mohou žádat o tzv. porodné. Aby na něj ale rodina dosáhla, nesmí být jejich čistý příjem vyšší než 2,7násobek životního minima. To je v případě samoživitelky méně než 13 176 Kč, v případě manželského páru maximálně 20 817 Kč. O porodné se žádá na úřadu práce podle místa trvalého bydliště.

    Jak vysoké je porodné

    • U prvního dítěte je porodné 13 000 korun
    • U druhého je porodné 10 000 korun
    • V případě, že se jako první v rodině narodí dvojčata, vyplatí se na první z nich porodné ve výši třinácti tisíc, na druhé deset tisíc korun
  • 5.

    Přídavek na dítě: Pár stovek měsíčně navíc

    O pár stovek měsíčně vylepší rodinný rozpočet přídavek na dítě. Zatímco nyní na něj dosáhnou jen rodiny s dlouhodobě nižšími příjmy, od nového roku se šance zvýší i pro ostatní.

    V současnosti platí, že rodina, která si o dávku žádá, nesmí mít měsíčně vyšší čistý příjem, než je 2,4násobek životního minima. Od ledna 2018 se ale limit zvedne na 2,7násobek životního minima.

    Novinkou bude změna doby, za kterou se dokládají příjmy. Dosud se dokládaly příjmy rodiny za předchozí kalendářní rok, od října letošního roku se dokládají jen za předchozí čtvrtletí. Úřady si od změny slibují, že potřební dosáhnou na peníze rychleji a s menší časovou prodlevou.

    Od ledna si přijdou na víc peněz rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje. Těm se přídavky na každé dítě zvýší o 300 korun.

    Tabulka.
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Novinka: Rychlejší čerpání peněz

    Extra rychlé vyčerpání peněz z rodičovského příspěvku umožní od 1. ledna 2018 novela zákona. Částku 220 000 korun bude nově možné vyčerpat podstatně rychleji. Maminky mohou čerpat rodičovský příspěvek až ve výši peněžité pomoci v mateřství. Pokud měly předchozí příjem ve výši 81 000 Kč měsíčně a splní všechny nutné podmínky, mohly by podle novely dostávat měsíčně dávku až do výše 32 640 korun a vyčerpat ji již za šest měsíců.

    Změny čekají i maminky, které neměly nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože např. byly nezaměstnané, studovaly nebo jako OSVČ byly bez nemocenského pojištění. Nově si budou moci také volit výši rodičovského příspěvku, a to až do výše 7600 korun, a celý ho vyčerpat za dobu tří let.

    I nadále ale zůstává v platnosti omezení pobytu v jeslích nebo školce pro děti mladší dvou let s rizikem ztráty vyplácení rodičovského příspěvku po tuto dobu.

    Na vyšší částku rodičovského příspěvku než 220 000 korun dosáhnou nově rodiny s vícerčaty. Celkově budou moci vyčerpat 330 000 korun. Rodiče vícerčat můžou od ledna volit i vyšší měsíční výše příspěvku. Pokud ale chtějí rodiče vyšší příspěvek, musí podat novou žádost na vícerčata.

    Rodiny s vícerčaty, které již vyčerpaly 220 000 korun, ale dětem ještě nebyly 4 roky, můžou dočerpat rodičovský příspěvek do 330 000 korun. Musí si o něj ale požádat na úřadu práce.

    HORKÁ LINKA BLESKU - POTŘEBUJETE PORADIT? NA VAŠE DOTAZY OHLEDNĚ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU BUDE V ÚTERÝ 31. ŘÍJNA OD 10 DO 12 HODIN ODPOVÍDAT MGR. HELENÁ BOHÁČKOVÁ. VOLEJTE NA TELEFONNÍ ČÍSLO 225 977 107

    VIDEO: Rodičovskou i pro nezaměstnané babičky a dědy, navrhuje Adamová.

    Video
    Video se připravuje ...

    Rodičovskou i pro nezaměstnané babičky a dědy, navrhuje Adamová Tomáš Belica, Blesk TV

    Fotogalerie
    4 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy