Udržet si atraktivní úsměv s bílými zuby je dnes díky moderních technikám bělení zubů mnohem snazší. Podmínkou bělení zubů by měla být vždy výborná dentální hygiena. I při splnění této podmínky se po bělení zubů může dostavit jejich citlivost. Proto jsou při bělení zubů často doporučovány preparáty, které napomáhají omezit jejich citlivost.

Takzvanou hypersenzitivitu zubů, tedy jejich přecitlivělost na agresivní chemické, termické či mechanické podněty si však můžeme způsobit sami nedostatečnou nebo špatně prováděnou ústní hygienou.

Dentální hygienistka Jana Smažíková zdůrazňuje: „Zuby bychom si měli čistit pravidelně, správnými pomůckami a vhodnou technikou. Neměli bychom zapomínat ani na mezizubní prostory. Přes den se nám na zubech tvoří zubní povlak. Skládá se ze zbytků jídla, sliny a bakterií. Jestliže zubní povlak pravidelně mechanicky neodstraňujeme, může vznikat zánět dásní a zubní kaz. Častým problémem jsou také citlivé zuby. Vždy je důležitá důkladná ústní hygiena, kterou mohou podpořit chemické preparáty. S výběrem Vám poradí dentální hygienistka nebo zubní lékař.“

Ve zdravém stavu dáseň těsně přiléhá k zubu. Když však například z důvodu špatné techniky čištění zubů  ustoupí, odkryje se zubní krček. Agresivní látky se tak dostávají do kontaktu s dentinovými kanálky, které se v oblasti krčku nacházejí. Skrze kanálky se přenášejí bolestivé podněty až k zubním nervům a vyvolávají přecitlivělost zubů.

Přecitlivělost zubů vám následně může znepříjemnit mnoho požitků. Oblíbené nápoje nebo jídla, která jsou příliš studená, horká či kyselá, už nedokážete konzumovat, aniž by vás při tom netrápila ostrá přechodná bolest zubů. Někdy k bolesti stačí i závan chladu nebo něco sladkého.

Chcete-li předejít problémům jako jsou zánět dásní, zubní kaz a hypersenzitivita zubů, nezanedbávejte svou ústní hygienu.


Zubní hygienistka Jana Smažíková radí, jak na to:

1.      Čistěte si zuby tak dlouho, dokud nejsou čisté. Poznáte to tak, že budou hladké na dotek jazykem.

2.      Používejte zubní kartáček s malou hlavou, který má měkčí a rovně střižená vlákna.

3.      Nezapomínejte čistit mezizubní prostory vhodnou pomůckou na čištění mezizubních prostor - mezizubním kartáčkem a zubní nití.

4.      Navštivte dentální hygienistku, která vám vybere vhodné pomůcky a naučí vás správnou techniku čištění zubů přímo ve vašich ústech.

Autor: elmex

Jestliže se obáváte zvýšené citlivosti zubů a zároveň toužíte po bělejším chrupu, vyzkoušejte zubní pastu elmex® Sensitive Professional™ Gentle Whitening. Její účinnost v boji s přecitlivělými zuby spočívá na speciální technologii Pro-Argin®, která poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Při dlouhodobém užívání uzavírá zubní kanálky vedoucí až k zubním nervům a blokuje bolesti přecitlivělých zubů. Kromě toho navíc efektivně odstraňuje skvrny na povrchu zubů, díky čemuž zůstává chrup zářivě bílý.

Pro více informací navštivte www.elmex.cz.