Nejčastěji jde o průjem nebo alergickou reakci, kterou může větší množství třeba citrusového ovoce u dětí vyvolat. „Pro malé děti nejsou freshe příliš vhodné. Výjimkou by mohl být případ, kdy dítě odmítá ovoce či zeleninu v kuse. V tomto případě je možné nabídnout šťávu z jednoho středně velkého kusu ovoce a nepřidávat cukr,“ radí nutriční specialistka Hana Sládková Kavínová z Kliniky GHC Praha.

Jedna sklenice stačí

Ani zdravý dospělý člověk by neměl vypít víc než jednu sklenici denně. Čerstvé šťávy sice obsahují plno hodnotných živin – minerálních látek, vitaminů, enzymů, vlákniny a také rychle využitelnou energii v podobě jednoduchých cukrů - jako hlavní příjem tekutin ale vhodné nejsou. Na přípravu jedné sklenice je totiž potřeba mnohem více ovoce či zeleniny, než by člověk normálně zkonzumoval v jejich přirozeném stavu.

Pomeranč vede

V přípravě vylisovaných šťáv se fantazii meze nekladou. Můžete si je připravit prakticky z jakéhokoli druhu ovoce nebo zeleniny. „Mezi nejoblíbenější patří

Čerstvě vymačkaná ovocná šťáva může dětem způsobit průjmy nebo alergie
Autor: profimedia.cz
klasické pomerančové freshe. Na jejich přípravu je třeba pět až šest pomerančů. Výborné jsou také kombinace různých druhů ovoce, například jahod a banánu nebo jablek a mrkve, přidat se dají i čerstvé bylinky. Zkombinovat se dá v podstatě cokoli, záleží na chuti,“ říká Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.

Nenechte se zmást etiketou

S freshem se nedají krabicové džusy srovnávat. Označení »stoprocentní« na obale znamená pouze to, že jde o džus připravený z jednoho druhu ovoce. Například extrakt z pomerančů se nejdřív tepelně upraví, zkoncentruje a následně smíchá s vodou, případně s cukrem. Představa, že se v obsahu litrové krabice skrývá šťáva vylisovaná jen z pomerančů, je tedy zcela klamná! Oproti tomu freshe obsahují pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu.

Rychlé recepty

JABLEČNÝ FRESH S MÁTOU

Potřebujete: 2 jablka, 2 mrkve, 5 lístků čerstvé máty

Jablka i mrkev omyjte a očistěte. Vložte do mixéru nebo odšťavňovače a dobře rozmixujte, není nutné mixovat úplně do hladka, v nápoji mohou zůstat kousky ovoce a zeleniny. Nakonec přidejte lístky máty a chvíli mixujte.

POMERANČOVÝ FRESH SE ZÁZVOREM

Potřebujete: 5 až 6 pomerančů, 1 limetka, trocha zázvoru, trocha třtinového cukru

Pomeranče oloupejte a rozmixujte v mixéru nebo odšťavňovači, zakapejte šťávou z limetky a přidejte trochu nastrouhaného zázvoru. Nápoj můžete dosladit trochou třtinového cukru. Dobře promíchejte.