Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co vyžene alkohol z těla pryč? Voda, džus a polévka! Růžové pilulky ne

Alkohol z těla vyžene voda, džus a polévka
Alkohol z těla vyžene voda, džus a polévka  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Julie Ravingerová, Adam Jaroš - 
1. ledna 2013
05:00

Na večírku víno, pár panáků, mojito, a ráno pak hlava bolí jak střep. Sáhnete v tu chvíli po prášcích proti bolesti? V kombinaci s alkoholem to není zrovna šťastná trefa, mohli byste přijít i k újmě na zdraví. Podle lékařů jsou k důsledkům alkoholu zranitelnější hlavně ženy. Jejich tělo ho odbourává o 30 % pomaleji, než jak je tomu u mužů.

Jsou křehčí, mají menší játra i nižší podíl vody v těle, která alkohol rozpouští. „Ženy mají nižší aktivitu enzymu, který alkohol rozkládá a proto u nich dochází i dříve k závislosti,“ uvádí Karel Nešpor, primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice. „Alkoholem ovlivněná žena může navíc poškodit plod a to zejména v počátku těhotenství, kdy o něm ještě ani nemusí vědět. Zvláštním nebezpečím je, že už při 2 dl vína nebo 0,5 l piva denně hrozí vyšší riziko rakoviny prsu,“ udává Nešpor.

Riziko rakoviny i cirhózy

Proč může jeden vypít panáků nepočítaně a jinému stačí jedna »dvojka«? Kolik alkoholu sneseme ovlivňuje náš věk, hmostnost, vrozené dispozice, zdravotní stav i to, zda pijeme po jídle nebo na lačno. „Větší toleranci k alkoholu můžeme získat, když jej konzumujeme opakovaně a často. Tím stimulujeme enzymy, které ho rozkládají. Za určitou dobu se ale tolerance začne výrazně snižovat, částo za doprovodu jaterní cirhózy,“ upozorňuje Tomáš Zíma, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

S růžovými pilulkami opatrně

Nejjistější obranou proti alkoholu je zdrženlivost. Když už si ale nedáme říct, neměli bychom kombinovat alkohol s léky. „Ibuprofen a podobné látky mohou spolu s alkoholem vyvolat krvácení do žaludku nebo těžce poškodit játra,“ varuje Nešpor. Bolest hlavy vzniká tím, že alkohol způsobí nabobtnání buňky. V uzavřeném prostoru lebky pak dochází k bolestivému tlaku. „Můžete si vzít nějaký povzbuzující přípravek, ale tím se rozhodně neurychlí odstranění alkoholu z těla,“ uzavírá Tomáš Zíma.


doktorsafranek ( 1. ledna 2013 12:22 )

Ty okurky jsou opravdu dobré proti kocovině. Pry je v nich hodně draslíku a těím se vyrovná deficit. Navíc působí ,příznivě na překyselený žaluidek

kalnormin1 ( 1. ledna 2013 12:04 )

Jednomu pomáhá česnečka, jinému hroké méko, jinému okurky a nebo lák z nich. Mě postaví na nohy trocha piva, jen co by to sekyru odplavilo. Stačí tak na dně v cisterně. Vše nejlepší vám všem do tohoto roku.

maruch ( 1. ledna 2013 10:44 )

Kdo pije s mírou a nebo s Karlem ,Tondem a nebo Honzem tak je v pohodě.Ale i tak jsem si právě dal fantastický kuřecí vývar.A jinak vše nejlepší v Novém roce všem.

doktormediciny ( 1. ledna 2013 10:40 )

Pravidelné pití vína 2 dcl denně zlepšuje aterogení oindex. Lidé mají mémě mrtvic srdečních a snad i mozkových. Ovšem jew to ověřeno jen u vín z oblasti Znojma a okolí a pak u červených vín ze francouzskjého Provence. Víno zvyšuje HDL/ hight dispensity lipoprotein. Tím působí preventivně

russoo ( 1. ledna 2013 06:28 )

Oprava:Mnoho jiných odborníků z řad lékařů naopak - tvrdí, že 2dl vína - podle nich pomáhají .....

Zobrazit celou diskusi