Co všechno může hodinka plná výbuchů a světel způsobit? Citlivější psi se snaží před stresem všemožně ukrýt, zalézají do nejrůznějších úkrytů a snaží se schovat, nebo utéci co nejdál od zdroje nepříjemného hluku a bolesti. Ve stresu vám mohou poničit a pokousat vybavení bytu, případně se i v panickém záchvatu zranit, třeba o rozbité sklo. Jakmile k tomu mají příležitost, dávají se vystresovaní psi i na zběsilý útěk, což potvrzují i zvířecí útulky. Problém je v tom, že při útěku si pes cestu neznačkuje a doběhne klidně i několik kilometrů daleko. Těžko pak hledá cestu zpět. Ohroženo je i jejich zdraví. Slabším jedincům ze stresu hrozí epileptický záchvat a výbuch dělobuchu při venčení může pejskovi poškodit sluch nadobro.

 

1. Vezměte ho na dlouhou procházku

Ráno, ještě než začne silvestrovské veselí, vezměte psa na pořádnou procházku a snažte se ho co nejvíc unavit. Už při odpolední procházce psa voďte na vodítku. Nedočkavci totiž odpalují petardy po celý den a vylekaný pes by se vám mohl zaběhnout.

2. Pro jistotu psa označte

Zkontrolujte psí známku a připojte i další informace, telefonní číslo, nebo adresu. Policisté, nálezci nebo pracovníci útulku tak budou mít vrácení psa mnohem snazší.

3. Nenechávejte ho samotného

Ještě před půlnocí psa vezměte do nejklidnější místnosti a uklidněte ho. „Dejte mu najevo svou přízeň, nešetřete chlácholivými slovy a hlaďte ho,“ doporučuje Pavel Truhlář z veterinární ordinace ve Velkých Popovicích.

4. Zvíře netrestejte, nemůže za to

Pes může ze stresu výt, kňučet nebo třeba i udělat loužičku. Určitě ho za to netrestejte, ale spíš se ho snažte povzbudit. Dejte mu pamlsek a mluvte na něj. Buďte mu příkladem a zbytečně ho na stresující výbuchy neupozorňujte. Spíš dělejte, jako by se nic tak zvláštního nedělo.

5. Odcházíte? Připravte psovi místečko

Když už musíte odejít, připravte se na nejhorší. „Opuštěný pes v bytě může propadat panice. Odstraňte aspoň nebezpečné předměty, o které by se doma mohl zranit,“ radí zvěrolékař Truhlář. Nejlepší ale je sehnat pro psa hlídání.

6. Místo léků ordinujte klid

Na uklidnění ve většině případů stačí zatáhnout závěsy, umístit psovi pelíšek do koupelny nebo na záchod a pustit mu hlasitěji rádio nebo televizi, abyste lekavé zvuky a světla odtlumili. Pomůže i hračka, tlumené světlo a trocha pamlsků.

7. Zajděte za veterinářem

Když víte, že to jinak nejde, použijte po dohodě s veterinářem léky, s jejichž pomocí silvestrovskou noc prospí nebo které ho uklidní. Nikdy ale nepoužívejte sedativa určená pro lidi! Lidskými léky byste ho mohli otrávit nebo by se v průběhu veselí probral a byl by ještě víc vystresovaný než bez nich.

8. Používejte jen vyzkoušené léky

Na každé zvíře mohou léky účinkovat jinak. Zatímco jednoho uspí, druhého pouze znehybní a sluch se mu může i zbystřit. Léky mu podejte včas, vydrží účinkovat až 12 hodin. A některé se musí dávat i dva dny dopředu. Raději volte homeopatika nebo přírodní léky na bázi zeleného čaje.

9. O uspaného psa se starejte

Psa omámeného sedativy nenechávajte samotného, zavřete ho do boudy či do místnosti a občas ho zkontrolujte. „Po lécích by mohl usnout na zemi, nachladit se a způsobit si vážné zdravotní potíže,“ upozorňuje Truhlář.

10. Dejte pozor na sklo

I při ranním venčení v prvním dni roku si dávejte pozor, kde se zvíře pohybuje. Dávejte pozor na střepy, které mohou poranit tlapky, ale i na zbytky po rachejtlích, které mohou psy lákat svým pachem. „Neměla by hrozit přímo otrava, ale kousání plastových zbytků by mohlo psovi způsobit trávicí problémy, popřípadě poranění dutiny ústní,“ varuje Josef Duben ze Státní veterinární správy.

 

* Koho silvestrovské veselí stresuje?

Nejvíce psy, pak kočky a koně, ale i ptáky.

* Komu jsou petardy fuk?

Nejvíce rybičkám, hmyzu a exotickým plazům, ale i křečkům, potkanům a králíkům.

Jak uklidnit psa čtěte ZDE >>>