Tuhá zima udělala své a hrozny promrzly. Úroda je menší a vinaři chtě nechtě nemohou plýtvat na burčák. Stává se tak opravdovou lahůdkou, protože nejenže je k mání jen dva měsíce v roce (od konce srpna do konce října), ale je ho teď méně. Většina burčáků je navíc vyrobena z bílých hroznů, na červený tak letos narazíte opravdu výjimečně. „Drtivá většina úrody ale ještě v současné době visí ve vinici. Nicméně jsem měl letos možnost ochutnat již několik burčáků a byl jsem jejich kvalitou velmi mile překvapen,“ říká hlavní sommelier Salon vín Marek Babisz.

A co je vlastně pravý burčák? Jde o částečně zkvašený mošt vylisovaný z plodů révy vinné s vyváženým poměrem alkoholu, cukru a kvasinek, který se vytváří 2–4 dny po začátku kvašení moštu a před dozráním v samotné víno. Pod názvem burčák se smí prodávat jen produkt z letošních vinných hroznů z vinařských oblastí Čechy a Morava. Burčák je totiž česká rarita. Oblíbený je sice i v sousedním Slovensku nebo Rakousku, ale nemají tam pro něj ani speciální slovo (říkají mu nové víno). Například ve Francii se nepije vůbec.

U burčáku je důležitá barva, neměl by být příliš kalný a tmavý
Autor: archiv Blesku
Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezonu, kolik krve mu koluje žilách. Prospívá lidem se zažívacími obtížemi. Díky kyselině pantothenové chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Je bohatý na vitamin B, který má blahodárné účinky na vaše vlasy, nehty, pokožku, ale třeba i na nervovou soustavu. Díky slabému obsahu alkoholu a přítomnosti vitaminu C působí pozitivně na srdce a cévy.

Umí léčit

* pročišťuje střeva

* chrání tělo před onemocněním sliznice

* prospívá pokožce, vlasům a nehtům

* působí pozitivně na nervovou soustavu

* podporuje cévy a srdce

Jak poznat kvalitu?

Dobrý a naopak nevydařený burčák pozná i laik už od pohledu. Důležitá je jeho barva a přítomnost bublinek. Dobře vyrobený burčák při prodeji totiž stále kvasí. „Burčák by měl mít okolo 4–7 objemových % alkoholu, jemné perlení, svěží smetanovou barvu, příjemný zbytkový cukr.“ Neměl by být tedy příliš tmavý ani kalný.“ Vůně a chuť by měla být moštová, ovocná s tóny po kvasinkách,“ radí Babisz.

Pozor! Dovozový produkt, co se tváří jako burčák, se smí prodávat jen pod názvem částečně zkvašený hroznový mošt.

Máme se bát burčáku od silnice?

Na kvalitním burčáku si pochutnáte
Autor: profimedia.cz
„Nákup burčáku u silnice není zrovna ideální, doporučuji prověřené prodejce – například vinotéky anebo návštěvu přímo u vinaře,“ říká Babisz. Každým rokem provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroly a odhaluje případné nedostatky jak v označování, tak v kvalitě burčáku. Všichni nepoctiví prodejci a výrobci burčáku jsou zveřejněni na jejich stránkách. „U burčáku ani u vína nehrozí nějaké zdravotní komplikace tak, jak nyní sledujeme u lihovin, ale já osobně bych si burčák u silnice nekoupil,“ přidává se ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Co jste možná nevěděli

  • Když víno kvasí v burčák, říkají o něm vinaři, že tzv. vaří.
  • Burčáku se také říká »mléko starců«. Vinaři se ve sklepech scházeli, mudrovali a čekali na hodinu, kdy se stane z moštu burčák.
  • Podle stadia prokvašení rozlišujeme hned 5 druhů burčáku: sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.