Burčák: Kvůli nevalné úrodě vinaři i prodejci klamou zákazníky

Autor: Kateřina Kycltová, hto - 
5. října 2010
05:00

Burčáková sezona je v plném proudu! Jako každý rok si však musíte dávat pozor na to, co kupujete. Blesk pro vás spolu s předním českým degustátorem Branko Černým otestoval pražské burčáky. A výsledek? Většina z nich pravým burčákem není!

Spolu s degustátorem jsme ochutnali šest vzorků – z kamenných vinoték, obyčejné restaurace, kavárny a samozřejmě ze stánku u silnice. „Prodejců je letos o hodně méně, stejně jako burčáku. Je to způsobené tím, že po kruté zimě sezona střídala velké horko a masivní deště,“ vysvětloval důvod letošní slabé sklizně Branko Černý. Výsledný nápoj pak prodejci ředí vodou, doslazují nebo do něj přidávají síru,“ popisoval praktiky prodejců degustátor.

My jsme se v našem testu zaměřili na hned čtyři vlastnosti burčáku, které by měl splňovat. „Nápoj by měl kvasit a být perlivý,“ uvedl Branko Černý. Dál by v něm mělo být cítit ovoce. Barvu má mít od nazelenalé až po lehce nahnědlou. Nejlépe dopadl burčák z vinotéky v pražské Trojské ulici.

Jak poznáte pravý burčák?

■ jemně perlí
■ cítíte v něm ovoce
■ jeho barva je od světle zelené přes nahnědlou
■ má pokojovou teplotu
■ pracuje, tedy kvasí

Kdo je Branko Černý?

Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO a certifikátu Dietní poradce. Je členem mezinárodní asociace Slow Food a členem Asociace Sommelierů České republiky. Mezi jeho nejznámější tituly patří například Malá encyklopedie českých a moravských vín, Král vín České republiky nebo třídílná Velká kniha o snoubení vín a pokrmů. Více si o Brankovi můžete přečíst na www.vinnysklep.cz.

egal ( 8. října 2010 09:40 )

krakonos, vinný burčák je od svého vzniku burčákem zhruba do 12 časových hodin, pak ale přequasí a stává se z něj tzv. řezák, který už není tak sladký, ale zvedá se u něj alkohol, ty hnoje na odpočívadlech u silnic, zvláště když na to svítí slunce, k blití !!!

bara ( 5. října 2010 22:08 )

lék, jo?? no, mě jednou pěkně protáhl, (jen pár deci) "vyčistil" , což o to..))) - horem, dolem....) asi to nebyl pravý burčák. od té doby tuhle nevábně vyhlížející tekutinu ani neolíznu ) . a tobě, Rýbrcoule, to chutná? jinak - ano, to, co "díš", tak to je...

Zobrazit celou diskusi