Burčák: Kvůli nevalné úrodě vinaři i prodejci klamou zákazníky
Burčáková sezona je v plném proudu! Jako každý rok si však musíte dávat pozor na to, co kupujete. Blesk pro vás spolu s předním českým degustátorem Branko Černým otestoval pražské burčáky. A výsledek? Většina z nich pravým burčákem není!
Spolu s degustátorem jsme ochutnali šest vzorků – z kamenných vinoték, obyčejné restaurace, kavárny a samozřejmě ze stánku u silnice. „Prodejců je letos o hodně méně, stejně jako burčáku. Je to způsobené tím, že po kruté zimě sezona střídala velké horko a masivní deště,“ vysvětloval důvod letošní slabé sklizně Branko Černý. Výsledný nápoj pak prodejci ředí vodou, doslazují nebo do něj přidávají síru,“ popisoval praktiky prodejců degustátor.
My jsme se v našem testu zaměřili na hned čtyři vlastnosti burčáku, které by měl splňovat. „Nápoj by měl kvasit a být perlivý,“ uvedl Branko Černý. Dál by v něm mělo být cítit ovoce. Barvu má mít od nazelenalé až po lehce nahnědlou. Nejlépe dopadl burčák z vinotéky v pražské Trojské ulici.
Jak poznáte pravý burčák?
■ jemně perlí
■ cítíte v něm ovoce
■ jeho barva je od světle zelené přes nahnědlou
■ má pokojovou teplotu
■ pracuje, tedy kvasí
Kdo je Branko Černý?
Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO a certifikátu Dietní poradce. Je členem mezinárodní asociace Slow Food a členem Asociace Sommelierů České republiky. Mezi jeho nejznámější tituly patří například Malá encyklopedie českých a moravských vín, Král vín České republiky nebo třídílná Velká kniha o snoubení vín a pokrmů. Více si o Brankovi můžete přečíst na www.vinnysklep.cz.
krakonos, vinný burčák je od svého vzniku burčákem zhruba do 12 časových hodin, pak ale přequasí a stává se z něj tzv. řezák, který už není tak sladký, ale zvedá se u něj alkohol, ty hnoje na odpočívadlech u silnic, zvláště když na to svítí slunce, k blití
!!!